100 jaar ACV Openbare Diensten

ACV Openbare Diensten viert dit jaar haar 100ste verjaardag.

 

We schrijven 18 oktober 1980. C.C.O.D., de Christelijke Centrale der Openbare Diensten en dus onze voorganger, organiseert samen met ACOD en de vakbonden van de private sector, LBC en BBTK, een actiedag voor werknemers uit de socioculturele sector. Reden? De besparingen van het toenmalig ‘Ministerie van Nederlandse Kultuur’. Zijn we veertig jaar later niet net om dezelfde reden op straat gekomen?

De voorbije decennia is er heel wat positiefs gebeurd. De socioculturele sector heeft een ware boost gekend. Lokale besturen investeerden massaal – vaak met de steun van de Vlaamse overheid – in ‘Cultuur en Volksontwikkeling’, om de vroegere terminologie nog eens te gebruiken. Er werden culturele centra opgericht, bibliotheken, sport-, cultuur- en jeugddiensten, erfgoedinitiatieven … Vandaag werken er bij de lokale besturen bijna 12.000 VTE in de socioculturele sector. En ook de non-profitsector bouwde een arsenaal aan socioculturele diensten uit.

Terug naar 1980. Wilfried Martens had maar liefst drie regeringen nodig – de levensduur was toen om en bij de 5 maanden – voor de tweede staatshervorming, waarbij de taalgemeenschappen in het leven werden geroepen. De Vlaamse Raad (nu het Vlaams parlement) nam de bevoegdheden van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap over. Cultuur was dus toen al een Vlaamse bevoegdheid.

Maar was het dan Kultuur of Cultuur? In 1980 kenden we twee spellingen. De zogenaamde voorkeurspelling met een k en waar de ‘kulturele werkers’ zich op de affiche duidelijk aan hielden. Maar ‘actie’ en ‘cultuur’ schrijven mocht toen ook al, volgens de ‘toegelaten spelling’. Pas in 1996 zal komaf worden gemaakt met die twee soorten spellingen, gelukkig maar.

Heeft er iemand eigenlijk enig idee wat die vliegtuigen op de affiche doen? Zo ja, laat het ons weten op nt@acv-csc.be. Misschien ontvang je voor een onderbouwde reactie wel een kleine verrassing.

af000575_1980

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.