Op stap naar het Intercultureel Centrum De Centrale in Gent

Elke maand trekken we door Vlaanderen, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten.

 

Eindelijk terug liveoptredens voor een echt publiek

 

Het is half zes en het gonst in de concertzaal van De Centrale van de bedrijvigheid. Er wordt volop gesoundcheckt door de twee bands die vanavond optreden. Niet voor een livepubliek, wel voor een livestream. Een van de laatste die De Centrale organiseert voor ze deze zomer opnieuw starten met échte liveoptredens. Programmator Cedric De Bock zorgt ervoor dat alles in goede banen loopt. “Ik sta niet alleen in voor de programmatie van de bands, op de dag van het optreden zelf ben ik het aanspreekpunt voor de artiesten en voor de technische ploeg. Ik verzorg het onthaal, brief de technici, beantwoord elke mogelijke vraag van de artiesten … Het lijkt alsof ik hier gewoon wat rondloop, maar eigenlijk is het voor mij nu best druk”, lacht hij. Tijdens de livestream, te bekijken via het YouTube-kanaal van De Centrale, houdt hij de chatsessie in het oog. “Om te zien dat alles een beetje netjes blijft.”

De hele ploeg, ook de cameramensen, bestaat uit medewerkers van De Centrale. “We hebben ondertussen wel wat expertise opgebouwd hier in huis. In december vorig jaar zijn we gestart met de livestreams omdat we voelden dat daar nood aan was bij ons publiek. In het begin was er niet veel animo bij de collega’s en bij de artiesten, omdat zo’n optreden natuurlijk niet hetzelfde voelt als een liveconcert. Heel leuk is het diverse karakter van ons publiek. Mensen loggen niet alleen in vanuit Gent maar evengoed vanuit Rotterdam, Istanbul, Londen … Ook erna krijgen we nog heel veel views. Nu bereiken we vaak meer mensen dan tijdens een liveconcert. Het aantal abonnees op ons YouTube-kanaal is dankzij de livestreams meer dan verdubbeld. Het is zeker niet allemaal kommer en kwel”, besluit hij. En ook al horen de artiesten na het optreden enkel het applaus van Cedric, de meesten zijn enorm dankbaar. “Ze zijn superblij dat ze nog eens kunnen optreden in een professionele omgeving. En ook het publiek reageert enthousiast, maar mensen kijken wel uit naar de heropstart van liveoptredens. Want die beleving is onvervangbaar… ”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.