"We weten dat de lat voor onze topsporters hoog ligt"

Tom Coeckelberghs is afdelingshoofd Topsport binnen Sport Vlaanderen, de sportadministratie van de Vlaamse overheid. Volgens hem kunnen Vlaamse topsporters meer top 8-plaatsen behalen op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen.

 

Topsporters die niet verbonden zijn aan een sporttak die zelfbedruipend is, komen bij ons in aanmerking voor een tewerkstellingscontract of een topsportstudentencontract. Wij ondersteunen hun federaties met ontwikkelingsprogramma’s voor beloftevolle jongeren en prestatieprogramma’s op korte termijn in functie van de Olympische Spelen. Bij die programma’s komen wij tussen in de kosten voor trainers en omkadering, verplaatsingen en verblijf van individuele atleten en teams op stages en wedstrijden. Daarnaast hebben we zelf ook een wielerploeg, Sport Vlaanderen-Baloise. Dat is eigenlijk een dubbelproject. Enerzijds richt het zich op beloftevolle jongeren om hen te laten doorgroeien naar een echt profteam. Anderzijds is het ook een communicatieproject want zo raakt de naam Sport Vlaanderen veel bekender.

Bij veel van onze programma’s werken we samen met het BOIC. Zeker bij die programma’s waarbij we dezelfde doelstellingen nastreven, namelijk de top acht halen op mondiaal niveau. Volgens de resultaten van de laatste jaren in olympische disciplines zijn we op de goede weg. We weten dat de lat hoog ligt maar we hebben vertrouwen in het proces. Meer en meer federaties stemmen immers hun beleid, criteria en doelstellingen af op het mondiaal niveau. Dat is een essentiële stap om de internationale concurrentiestrijd aan te gaan. Onze topsporters worden ook ambitieuzer en halen die doelstellingen in verschillende sporten zoals hockey, gymnastiek, zeilen, judo …

Of we het met een team van tien mensen kunnen redden? Meer is altijd beter natuurlijk maar we moeten realistisch blijven. Het lukt met ons huidig team omdat iedereen gemotiveerd is en bereid om verschillende rollen op te nemen. Zo hebben we een aantal mensen die verantwoordelijk zijn voor studie- en carrièrebegeleiding van de topsporters. Zij helpen atleten om een nieuwe uitdaging te vinden na de topsport. Naast carrièrebegeleiding maken we werk van de vorming van trainers en coaches, en stimuleren we de wetenschappelijke ondersteuning om die kleine sportieve winstmarges te zoeken die in topsport essentieel zijn.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.