Op stap naar het gemeentehuis van Lebbeke

© Anton Coene

Elke maand trekken we door Vlaanderen, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten.

 

“Het voelt als folklore, maar deze loting is wel belangrijk.”

 

Elke vier jaar vindt er een loterij plaats in de gemeentehuizen van ons land. Dan moeten de burgemeesters de nieuwe ‘lijst der gezworenen’ samenstellen. Uit die lijst worden vier jaar lang de namen getrokken van inwoners die opgeroepen kunnen worden voor jurydienst bij het Hof van Assisen. Het is een werkje van korte duur, maar om rechtsgeldig te zijn moet het in januari gebeuren en onder toezicht van twee getuigen. Met open deuren, dus iedereen kan de loting bijwonen. In het gemeentehuis van Lebbeke kwamen burgemeester Raf De Wolf en de eerste en tweede schepen samen op 25 januari. Op veilige afstand uiteraard. “Amai, ’t is lang geleden dat we hier nog geweest zijn”, hoor ik de schepenen zeggen als ze het gebouw binnenwandelen.

“Voor ons alle drie is het de eerste keer dat we dit organiseren.” Raf De Wolf is burgemeester van Lebbeke sinds de lokale verkiezingen van 2018. “We volgen de richtlijnen uit het Koninklijk Besluit dat alle lokale besturen hebben ontvangen. Er zitten tien nummers in een doos. De twee getallen samen vormen samen het nummer van de kieslijst met de mogelijke juryleden. Daar worden wel nog wat mensen uit geschrapt. Zo moet je ouder zijn dan 28, maar jonger dan 65 en mag je bijvoorbeeld geen politiek mandaat uitvoeren. Dit voelt allemaal een beetje aan als folklore, maar het is wel echt belangrijk.”

 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.