100 jaar ACV Openbare Diensten

Repro KADOC-KU Leuven. Beeldarchief. KFA7799

ACV Openbare Diensten viert dit jaar haar 100ste verjaardag.

 

Het exacte moment van de stichting van onze vakbond is niet gemakkelijk terug te vinden. Onze archieven zijn onvolledig en voor de eerste levensjaren is het ledenblad ‘De Nieuwe Tijd’ onze enige bron. En ook die bron is onvolledig. Het eerste nummer waarover we beschikken, dateert van 15 mei 1922. Gelukkig wordt er vermeld: ‘Tweede jaargang, nr. 5’. Van 1921 zijn we dus al zeker. Er zijn ook enkele nummers uit 1920 en 1921 van ‘De Rechte Lijn’, vakblad van het Christen Syndicaat Sp.P.T.T.Z. (Spoorwegen, Post, Telegraaf, Telefoon, Zeewezen) en Openbare Diensten. In een nummer van 15 november 1921 zien we dat ‘en Openbare Diensten’ uit de hoofding is geschrapt. De Christelijke Centrale van de Openbare Diensten (C.C.O.D.) werd dus ondertussen opgericht, vermoedelijk in september 1921.

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog vond het syndicalisme maar moeilijk zijn weg binnen de openbare diensten. Ambtenaren voelden veel minder dan werknemers uit de private sector de noodzaak om zich aan te sluiten bij een vakbond. De klassieke ambtenarij vereenzelvigde zich zeer sterk met de overheid die ze diende. Zij konden zich niet voorstellen dat hun belangen anders zouden zijn dan die van ‘de Staat’ en ze stelden dan ook geen eisen. Het waren vooral een aantal specifieke personeelscategorieën – gevangenisbewaarders, gemeentearbeiders, ‘trammannen’ – die zich aansloten.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.