Welkom

 
Technologische vooruitgang

Een uitdaging voor werknemers

Ons vijfjaarlijks congres – een van de hoogtepunten van ons vakbonds­werk – kon in november niet doorgaan. Maar uitstel is geen afstel, dus nodigen we onze leden en militanten uit om mee de lijnen uit te zetten tijdens ons virtueel congres op 27 en 28 mei. Een unicum in onze syndicale geschiedenis, en wellicht blijft het ook bij deze ene keer. Want vakbondswerk is bij uitstek mensenwerk en het uittekenen van een syndicale visie voor de komende vijf jaar, doe je het best door fysiek samen te zitten en te debatteren met de leden en militanten op alle niveaus.

Maar goed, we maken van deze crisis een opportuniteit en gaan er 200 procent voor, al is het maar omdat een virtueel congres zo mooi aansluit bij ons congresthema: digitalisering in de openbare sector.

Digitalisering is een containerbegrip en dekt vele ladingen. Het heeft gezorgd voor een gigantische omwenteling in de informatie­ en com­ municatiesector. En in ons dagelijks leven gebruiken we technologieën continu: in onze keuken, in onze wagen, om onze energie te beheren …

Digitalisering leidt tot automatisering en snellere uitvoering van processen in bedrijven, organisaties en besturen. Men spreekt van een digitale transformatie wanneer bedrijven en organisaties de digitalisering gebruiken om betere producten of diensten aan te bieden aan klanten of burgers.

Vaak wordt zo’n transformatie eerder beschouwd als een bedreiging en niet als een uitdaging. Niet echt verwonderlijk als industrieën en bedrijven wegtrekken, als er jobs verloren gaan, als laaggeschoolde arbeid verdwijnt, als er geen vorming en opleiding aan werknemers wordt aangeboden, als werknemers zelfs helemaal niet betrokken worden of als digitalisering enkel dient om te besparen.

En toch kijken we niet op een defensieve manier naar digitalisering. De versnelde digitalisering door de coronacrisis biedt ons nu al heel wat voordelen die we graag behouden: de vele interessante webinars, het efficiënter vergaderen, de tijdswinst door telewerk … We zien in hoe deze digitale transformatie – net zoals vele eerdere transformaties – een positieve impact kan hebben op de mens en de maatschappij. Op voorwaarde dat we de juiste keuzes maken en niemand vergeten in deze digitale transitie. Voor ons staan de burger en de werknemer centraal in dit debat.

Alles over ons congres kan je volgen via www.empoweringpublicworkers.be/nl.

Jan Coolbrandt is voorzitter van ACV Openbare Diensten.

Reacties: jan.coolbrandt@acv-csc.be

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.