Tot slot

 

Geluk hebben

Herman De Croo schreef tijdens zijn jeugd op het college een opstel, ‘Ma conception du bonheur’. De vader van de  premier  gelooft  dat  geluk  vooral ‘geluk hebben’ betekent.  Maar  ook  dat  je  een  beetje de ‘steenlegger’ bent van je eigen  leven.  Leren  leven met jezelf en vervolgens leren leven met de anderen. “Want”, zei hij in De Morgen, “als we het onevenwicht in de wereld  niet  proberen  op  te  lossen,  vernietigen we onszelf.”

In diezelfde krant getuigt huisarts Stephanie De Maesschalck over de toename  van de  armoede  als ge- volg van de coronapandemie.  Ze  ziet  hoe  mensen  die het al moeilijk hadden, nu echt moeite hebben om te overleven. “Mensen  met  de  laagste inkomens wonen  in de minst gezonde huizen en lopen (met vaak een flexi- job) meer kans om hun werk kwijt te spelen, waardoor hun inkomen nóg zakt”, zegt ze. “Ziek maakt arm, en arm maakt ziek”, is haar conclusie.

Je moet inderdaad wat geluk hebben in het leven. ‘Gelukkig’ staan er dagelijks duizenden mensen klaar om de onfortuinlijken te helpen, om het onevenwicht uit de wereld te helpen. De een werkt nu al ruim een jaar in een oorlogsgebied genaamd ziekenhuis. Een ander doet zijn best, vaak noodgedwongen van thuis uit en kijkt reikhalzend uit  naar  alle  beloftes  die  afgelopen jaar gedaan werden om het geluk maakbaar, of op zijn minst bereikbaar te maken.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.