Op stap naar de opnames van een webinar van de Vlaamse Milieumaatschappij

© Thomas De Boever

Elke maand trekken we door Vlaanderen, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten.

 

"Ik word gebeld vanuit de kleinste uithoeken van Vlaanderen"

 

De opnames voor de webinar in de studio’s van Kanaal Z in Zellik zitten er net op. VMM-woordvoerder Katrien Smet was moderator van dienst. Het is niet de eerste keer dat de VMM in coronatijden kiest voor een online format om hun werking voor te stellen. Het is wel de eerste keer dat het in zo’n professionele setting gebeurt, en Katrien is er duidelijk blij mee. “Het was zalig werken, en de schminkster heeft een fantastische job gedaan”, lacht ze. “Zo’n webinar als deze namiddag vind ik tof om te doen, maar je kan met de deelnemers geen koffietje drinken achteraf en napraten. Die directe feedback mis ik wel in het digitale tijdperk.”

Ondanks de switch naar digitaal lijkt de VMM zichtbaarder dan ooit. Het is Katrien die als woordvoerder de werking van de wachtbekkens toelicht bij overstromingen, of het grondwaterpeil in periodes van droogte. “Ik ben 7/7 bereikbaar voor vragen over alle mogelijke thema’s. Ik word gebeld vanuit de kleinste uithoeken van Vlaanderen (lacht). Wat we doen delen we voortdurend via onze socialemediakanalen. We hebben best veel volgers en het is ook een deel van mijn job om de - gelukkig vooral positieve - reacties op te volgen en te reageren.” Maar het gaat er niet altijd zo beleefd aan toe. “Ons werk is vooral zichtbaar via lokale projecten. We communiceren altijd zeer transparant over onze visie en plannen. Toch vangen we soms verhalen op die niet kloppen over bijvoorbeeld de locatie van een wachtbekken terwijl dit nog niet vastligt. Verhalen die soms leiden tot protestgroepen. Op infovergaderingen bij gevoelige dossiers worden we soms onbeschoft toegesproken. Dan is het aan mij om zo duidelijk mogelijk alles toe te lichten. Ik vind het erg belangrijk om de mensen mee te krijgen, maar ik moet toegeven dat het in coronatijden moeilijk is om iedereen te bereiken.”

Toch doet ze haar job met hart en ziel. Katrien: “De inhoud boeit me mateloos en ik ben razend nieuwsgierig. Ik wil altijd het ‘waarom’ weten. Na al die jaren vind ik mijn job nog altijd enorm verrijkend. Mijn grootste drijfveer? De inhoud en kennis zo toegankelijk mogelijk overbrengen naar alle betrokkenen. Ik doe het nog altijd erg graag. Mijn gedrevenheid komt ook voort uit het groot maatschappelijk belang van de VMM. Ik ben trots om te mogen werken voor een organisatie die een impact heeft op ons milieu en de klimaatverandering.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.