De klant

© Dries Luyten

Deze maand: Mieke Vervoort en haar zonen Bas, Len en Han zijn klant bij Letterenhuis Antwerpen

Boem Paukeslag! Dit jaar is het 100 jaar geleden dat ‘Bezette Stad’ verscheen, de dichtbundel van Paul van Ostaijen, een avant­-gardistisch meesterwerk. Hoe de bundel tot stand kwam en hoe zijn tijdgenoten reageerden op de verschijning van Bezette Stad, kan je tot 27 juni ontdekken op de expo in het Letterenhuis in Antwerpen. Omdat ze er ook het originele manuscript kunnen bewonderen, bezoekt Mieke op een prachtige lentedag samen met zonen Bas (14), Len (12) en Han (8) de expo. “Ik ben niet zo’n grote poëziefan, ik vind dat vaak te abstract. Maar toen ik in het middelbaar kennismaakte met de gedichten van van Ostaijen, vond ik die meteen erg cool. Dat wil ik graag delen met mijn zonen.” En delen zij ook haar enthousiasme, of vinden ze het eerder ouderwets? “Ouderwets!”, aldus een overtuigde Han. “Ik vond de oude filmpjes van de jaren 20 wél cool.

”Het verhaal van de aankoop van het manuscript prikkelde haar nieuwsgierigheid enorm. “Het manuscript was jarenlang spoorloos. Voor de mensen van het Letterenhuis gold dit als de ultieme vondst voor de collectie. Toen een ano­nieme privépersoon het manuscript verkocht aan Vlaanderen, moet dat een kippenvelmoment geweest zijn. Het is goed dat het nu terugkeert naar de publieke ruimte, zodat iedereen het kan bewonderen en ook onderzoekers hun vragen over de totstandkoming eindelijk kunnen beantwoorden.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.