Het tijdstip

Deze maand: Antwerpen, dinsdag 2 juni, 14.37 u

 

Samen met de lokale politie van Antwerpen voeren medewerkers van de Cel Namaak van de Economische Inspectie een controle uit op namaakproducten in een winkel. De collega’s van inspecteur Jeroen Lescrauwaet verzegelen het pand na de inbeslagname van tientallen namaakgoederen. De goederen lagen verstopt in de winkel of in een appartement boven de winkel. Het is de tweede succesvolle controle van de dag.

Een van de vele sinds de heropening van de winkels op 11 mei. Want ook de coronacrisis beïnvloedde de markt van de namaak. De voorbije maanden was het team vooral op zoek naar nagemaakte persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondmaskers. Jeroen: “Door de sluiting van de winkels midden maart verminderde plots de verkoop van namaakkleding en -accessoires van luxemerken. Het zou immers opvallen als er plots in een privépand veel mensen binnen en buiten zouden gaan met aangekochte producten. We kregen wel snel honderden meldingen binnen over de verkoop van vooral namaak of niet-conforme mondmaskers. Toen de aanbieders zagen dat er daar veel vraag naar was, hebben ze via hun Chinese contacten snel hun business aangepast. In samenwerking met de Cel Veiligheid van de Economische Inspectie zijn er miljoenen mondmaskers in beslag genomen, gecontroleerd en de aanbieders eventueel geverbaliseerd. Soms bleken die namaakproducten al verkocht aan mensen in de zorg: huisartsen, ziekenhuizen, apothekers … In zo’n gevallen maken we de dossiers over aan de procureur. Van een minnelijke schikking - wat gebruikelijk is bij namaakproducten - kon nu geen sprake zijn. De komende maanden zal blijken welke boetes of vonnissen daaruit voortvloeien.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.