De stelling

Deze maand: "Telewerk bemoeilijkt de vakbondswerking"

En plots werken we thuis … Voor velen onder ons was telewerk de afgelopen maanden de normale manier van werken. Het gevolg: je contacteert veel minder snel de vakbond bij problemen op het werk. Of viel dat wel mee? Ansel Swinnen, vormingsverantwoordelijke van ACV Openbare Diensten, heeft het de voorbije maanden in het oog gehouden.


Het lijkt een simpel rekensommetje: als werknemers thuiswerken en ook de militanten zitten thuis, dan bestaat de vakbondswerking op de werkvloer niet meer. “Maar onze militanten zijn creatief en passen zich heel snel aan”, verduidelijkt Ansel. “We hadden uiteraard vroeger al ervaring met telewerk. Dat interpreteer ik heel breed: van thuiswerken tot ambtenaren die maar sporadisch samenkomen op dezelfde locatie. Denk bijvoorbeeld aan poetshulpen die wekelijks een teamvergadering hebben, maar daarbuiten hun job alleen doen. Voor werknemers op gespreide werkvloeren lag de drempel altijd al hoger om hun afgevaardigden te bereiken. De ervaring die onze militanten daar hadden, konden ze ook inzetten voor de thuiswerkers: mailen en telefonisch contact blijven uiteraard de basis, maar videobellen hebben de meesten ook direct omarmd.”

Afstand bemoeilijkt dus het vakbondsproces. De drempel om digitaal contact te leggen is gewoon hoger. We moeten er alles aan doen om die te verlagen. “Militantenwerk is mensenwerk. En als je je collega’s minder ziet, dan betekent dat ook dat je minder weet wat er speelt op de werkvloer en hoe het gaat met de mensen. Ik merk dat onze militanten dat persoonlijke contact het meeste missen. Zij zijn meer dan informatieverstrekkers en overleggers. Ze doen ook een stukje maatschappelijk werk. Mensen komen bij hen als ze schrik hebben hun job te verliezen, als ze zich onzeker voelen bij iets wat ze moeten doen, als er een tuchtregel boven hun hoofd hangt … Zulke gesprekken verlopen moeilijker via een telefoontje of videocall. Informatie geven en onderhandelen lukt iets makkelijker op de nieuwe manieren.”

“Opvallend trouwens: in sectoren waar veel werd thuisgewerkt, kwamen vaak veel minder individuele vragen binnen bij militanten. Op dit moment weten we nog niet wat de precieze oorzaak daarvan is. Hebben mensen thuis gewoon minder tijd om vragen te stellen? Denk maar aan iedereen die werk en kinderen moest combineren. Een andere mogelijkheid is dat er minder frustraties waren. Als mensen niet samenwerken op kantoor zijn er gewoonweg minder botsingen.”


Conclusie

Vakbondswerk is moeilijker, maar niet onmogelijk bij telewerk. Militanten moeten op zoek naar nieuwe manieren om contact te houden met collega’s. Het vraagt aanpassingen, maar die zijn klein in vergelijking met wat iedereen de voorbije maanden heeft laten zien.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.