Terugblik

Tasseografie

 

WE ZIJN IN EEN NIEUW DECENNIUM AANBELAND. Alweer. 2020 is amper drie weken oud en her en der wordt de vergelijking met de roaring twenties gemaakt. Waarom is niet helemaal duidelijk. Angst voor een economisch en politiek debacle zou de oorzaak van dit doemdenken zijn. Een mogelijkheid om dit te onderzoeken is om terug in de tijd te reizen.

Bijvoorbeeld met een stoomtrein vanuit Brussel. Niet erg comfortabel maar wat wil je als er op creativiteit, wetenschap en openbaar vervoer bezuinigd wordt. Het treintje komt

 

 

onderweg in de tijd duizenden treinen tegen vol mensen op weg naar het werk, die hun toekomst moeten verzekeren, het heden bekostigen en het verleden afbetalen. Totdat het treintje abrupt tot stilstand komt op 5 mei 1835. Het is druk in het station van Mechelen waar zojuist de allereerste trein in België is gearriveerd. Er rest de onderzoekers niets anders dan zich in het stationscafé aan tasseografie te wagen en tot de conclusie te komen dat er “in de figuuren van het gezonke dik der Koffy” geen pessimisme zichtbaar is. Gewoon nuchter blijven is de boodschap.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.