Megacindy

Elke maand bedenkt onze columniste hoe ze de wereld kan veranderen. Soms slaagt ze in haar opzet, soms niet.

 

Goede voornemens

Januari is de maand van de goede voornemens die we in februari alweer vergeten zijn. Maar goed ook, want al die extra stress kan er toch niet meer bij, of wel? Enfin, ik heb jaren geleden beslist om nooit meer mee te doen met goede voornemens.

Tot dit jaar. Toegegeven, ik ben niet zelf op het idee gekomen. Het werd mij en duizenden andere vrouwen op niet mis te verstaan volume toegeschreeuwd vanop een podium van een aula in Vlaanderen. Wat moet ik als vrouw doen om ervoor te zorgen dat alles opnieuw peis en vree is op aard’? Juist, meer mijn benen openen.

Natuurlijk was ik eerst gechoqueerd en boos. Tot ik erover nadacht en besefte dat hij duizend procent gelijk had. Dus dit jaar doe ik mijn benen open voor alles: om te joggen, om mee te kunnen met die flukse twintigers in de yogales, om in bomen te klimmen met mijn kinderen … Kortom: je benen openen is goed voor alles!

Om maar te zeggen, anno 2020 zijn we er nog niet, hé zusters. Daarom dit onvolledige lijstje van seksistisch gedrag waar ik dit jaar een zerotolerancebeleid voor instel aan mijn loket:

  • toxische mannelijkheid: zie Jeff Hoeyberghs
  • mansplaining (samentrekking van ‘man’ met ‘explaining’): mannen die mij mijn job uitleggen.
  • catcalling of het prachtige Nederlandse woord ‘pikpraat’: mijn voornaam is niet ‘schatje, poepke, zoetje, lieveke’ en nee, het is niet omdat ik je aankijk dat ik meer van je wil dan de info die ik je vraag.
  • slutshaming: als ik niet inga op je ongevraagde avances, is dat geen reden om me meteen uit te schelden.
  • victim blaming (het slachtoffer de schuld geven): opmerkingen als ‘je hebt er zelf om gevraagd’ als ik niet gediend ben van opmerkingen over mijn uiterlijk of van ongewenste aanrakingen.

Het enige dat ik door de vingers wil zien - we zitten immers in een overgangsjaar - is de occasionele flauwe aangebrande mop. Maar dat moet in 2021 ook gedaan zijn! Ik wil ook eens gemeend kunnen meelachen.
Want geloof het of niet, ook vrouwen hebben gevoel voor humor.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.