Het gesprek

Digitalisering zorgt bij veel mensen voor beroering. Niet altijd terecht, vindt voorzitter van ACV Openbare Diensten Jan Coolbrandt.

ACV Openbare Diensten organiseert op 26 en 27 november 2020 een congres over digitalisering. Een technologische revolutie die zowel bij burgers als bij werknemers voor beroering zorgt. Niet altijd terecht, vindt voorzitter Jan Coolbrandt, “op voorwaarde dat iedereen goed geïnformeerd en betrokken wordt en deze transitie op een zachte manier kan verlopen.”

De E-overheid krijgt stilaan vorm. “Vroeger draaide de digitalisering bij de overheid rond classificatie, centralisering, archivering en opslag van informatie. Vandaag is digitalisering veel meer. Het gaat ook over betere dienstverlening. My pension en Tax-on-web zijn al helemaal ingeburgerd. Ook de overheid trekt dus vandaag de aandacht door haar politieke initiatieven. Jammer genoeg linkt de overheid digitalisering nog te vaak aan besparingen en rationaliseringen. Veel IT-projecten worden uitbesteed. Zo doet de digitalisering jobs verdwijnen. Terwijl uitbesteden heel duur is. Logisch dus dat het personeel vaak niet zo positief kijkt naar deze verandering.

De invoering van technologie heeft impact op de tewerkstelling, op de job zelf, op de arbeidsorganisatie, de arbeidsvoorwaarden en de rol van de vakbond. Ook het aspect locatie (bv. telewerk) en tijd (werk je buiten de reguliere 9 to 5) spelen een rol. Tot slot heeft digitalisering ook een belangrijke impact op onze privacy. Wij willen daarom de gevolgen van nieuwe technologieën op ‘werk’ goed bestuderen vooraleer wij antwoorden proberen te zoeken. Dat doen we samen met de KU Leuven en ULiège. In aanloop naar het congres praten we vooral met de werknemers zelf.

“Bij elke transitie heb je optimisten en pessimisten. Ik behoor eerder tot de optimisten. Door digitalisering verdwijnen er jobs, maar tegelijkertijd ontstaan er (nieuwe) jobs. Uit- en instroom zijn niet noodzakelijk communicerende vaten. Investeren in opleiding, training en begeleiding van werknemers is noodzakelijk. Nieuwe technologieën kunnen het werk ook lichter en veiliger maken.

Onze ambitie is ook om te kijken welke (nieuwe?) rol wij als vakbond kunnen spelen. Hoe kunnen wij de werknemers hierbij helpen en beschermen? Wij leggen de lat hoog. Misschien helpt dit congres om de vrees voor de gevolgen van digitalisering weg te nemen en constructief en optimistisch te bouwen aan onze toekomst. Want ik geloof inderdaad in de kracht van de mens en van de vakbond om dingen ten goede te veranderen.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.