De militant

Deze maand: "Het GO! moet externen inschakelen om zijn plannen uit te voeren"

Heidi Vanderstraeten
  • Functie: projectleider bij team vastgoed van de afdeling infrastructuur van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
  • Leeftijd: 43 jaar
  • Woonplaats: Ham

In 2018 ontvingen we van toenmalig minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) opnieuw meer geld om onze schoolinfra­structuur te verbeteren: zonnepanelen, asbestverwijdering, bodemsanering, extra scholen, het openstellen van sportfaciliteiten voor het publiek ... Tegelijk kregen we van toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-­VA) minder personeels­middelen. Er is dus meer geld voor projecten, en minder voor personeel. Dat wringt, want het GO! heeft niet genoeg mensen in dienst om alles op te volgen.”

Scheve situatie

“Dus het GO! moet op zoek naar een oplossing. En die zit bij externe medewerkers, want die kunnen we betalen via een ander geldpotje. Het ging eerst enkel om projectbegeleiders bij de afdeling infrastructuur. Dat creëerde direct een scheve situatie: externe projectleiders moeten externe architecten op de werf opvolgen. Ik vind dat gewoon raar. Ik verwijt het GO! niets, want het kan niet anders. We hebben externen nodig om ons werk te doen. Ondertussen is een op vier medewerkers op de afdeling infrastructuur extern. Sommigen werken hier al zo lang en zijn hier zo veel dat je zelfs niet meer weet dat het externe medewerkers zijn.”

Geld voor projecten

Externen delen gelukkig ook de waarden van het GO! en zetten zich volop in voor onze projecten. Het schoentje wringt wel bij de oorsprong van het geld om hun loon te betalen. Dat gaat namelijk van onze werkingsmiddelen af. Of – en dat is erger – van het budget waarmee we scholen moeten bouwen. Lees: we hebben extra middelen gekregen, maar we geven die uit aan mankracht, niet aan schoolgebouwen. Voor 1 uitbesteed personeelslid kan de meerkost  voor  het GO! oplopen tot 100.000 euro per jaar ten opzichte van het aanwerven van een ambtenaar.”“Externen hebben bovendien een heel ander contract dan wij ambtenaren. Ze verdienen vaak een pak meer, hebben een bedrijfswagen en een parkeerkaart. Daar zijn geen wrijvingen over, maar het verschil is er wel. In een ideale wereld wordt iedereen terug op dezelfde manier aangeworven, zoals dat vroeger het geval was.”

Eerdere besparingen maat voor niets

“Ik ben intussen 11 jaar aan het werk bij het GO! en even lang militant voor ACV Openbare Diensten. Een paar jaar geleden maakten we een besparingsgolf mee. Onze buitendiensten in Gent en Hasselt sloten de deuren. Iedereen verhuisde verplicht naar Brussel. Daarvoor kregen we gelukkig twee thuiswerkdagen in de plaats, want elke dag pendelen van Limburg naar Brussel, dat zag ik niet zitten. Jammer genoeg is het geld dat toen bespaard is, voor niets geweest, want we geven het nu uit aan externe medewerkers. Het wordt zelfs erger, want ook bij onze ICT-­dienst zijn intussen externen aangetrokken, terwijl we zelf moeten besparen op ICT­-materiaal en updates.”

“We kaartten deze pro­blematiek al meermaals aan bij de bevoegde ministers. We hopen dat er eindelijk geluisterd wordt naar onze bekommernissen. Daar ben ik momenteel voor aan het strijden met ACV Openbare Diensten.”  

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.