Solidariteit in tijden van corona

Solidariteit in tijden van corona

WIE HAD ANDERHALVE MAAND GELEDEN kunnen bedenken dat ons leven, onze samenleving, de wereld zo anders zou zijn? Als deze wereldwijde gezondsheidscrisis ons iets leert, dan wel dat we meer dan ooit op elkaar zijn aangewezen. Experten wijzen erop dat we
de crisis alleen samen de baas kunnen. Denk aan de wereldwijde zoektocht naar een vaccin. Solidariteit dus.

Ons samenlevingsmodel – gebaseerd op een goede en betaalbare gezondsheidszorg, goed onderwijs voor iedereen, een stevig uitgebouwde publieke dienstverlening en een solide sociale zekerheid – staat onder druk, maar bewijst nu ook net zijn kracht. De kracht van solidariteit.

Niemand weet hoe immens de economische impact zal zijn. De vooruitzichten zijn barslecht. Heel wat bedrijven zullen deze crisis wellicht niet overleven. Met man en macht probeert de regering de economische en sociale schade te beperken. Toch zijn de financiële middelen niet onuitputtelijk en dringen keuzes zich op. Het is duidelijk dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen moeten dragen. Solidariteit tussen de verschillende generaties en burgers.

Ondertussen kijken we ook naar de EU. Een Europese New Deal is cruciaal om deze crisis te overwinnen. Het is een ‘laatste’ unieke kans voor Europa om de burger en de werknemer voor haar te winnen. En meteen de perfecte gelegenheid om de Europese economie op een andere leest te schoeien. Om in te zetten op een transformatie van onze economie, met de snelle uitrol van de Green Deal, de ondersteuning van toekomstgerichte sectoren en de uitbouw van onze infrastructuur en digitale netwerken. Een plan ook dat de welvaart en het welzijn van de burgers en werknemers centraal stelt. Dat Europese project kan enkel slagen met solidariteit.

Laat nu net solidariteit onze grote inspiratie en motivatie zijn …

Hou jullie gezond!

Jan Coolbrandt, voorzitter van ACV Openbare Diensten

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.