Alles wat je moet weten over studiejaren afkopen

Sinds 2017 kan je als ambtenaar je studiejaren 'afkopen'. Per jaar betaal je een bijdrage waardoor dat jaar meetelt bij de berekening van je pensioen.

Dat kan voordelig zijn, maar dat is het niet voor iedereen. Soms betaal je meer dan dat het je oplevert. Maar het loont de moeite om een vrijblijvende persoonlijke berekening aan te vragen bij de pensioendienst. Check daarvoor mypension.be

Wat is het?

Studiejaren afkopen is niet nieuw. Zelfstandigen en werknemers kunnen het al jaren. Als ambtenaar telde de studieperiode vaak gratis mee omdat je een diplomabonificatie kreeg. Die diplomabonificatie wordt nu afgebouwd om te besparen. Daarom kunnen ook ambtenaren hun studiejaren nu afkopen. Je kan betalen voor studiejaren in het hoger onderwijs, een zevende jaar, periodes van leercontract, beroepsstage en doctoraatsjaren. Enkel studiejaren die succesvol afgerond zijn, kan je laten meetellen. Let op! Hoe langer je wacht, hoe duurder het wordt.

Hoeveel kost het?

  • Tot 30 november 2019: € 1.300,50 per studiejaar
  • Van 30 november 2019 tot 30 november 2020: € 1.530 per studiejaar
  • Vanaf 1 december 2020: € 1.530 per studiejaar als je diploma minder dan 10 jaar oud is. Ben je langer dan 10 jaar geleden afgestudeerd? Dan betaal je meer.

Je vraagt de pensioendienst best om het exacte bedrag uit te rekenen. De bijdragen zijn fiscaal aftrekbaar.

Ben je ambtenaar en vastbenoemd voor 1 december 2017? Dan geldt voor jou een gedeeltelijke diplomabonificatie. De andere studiejaren kan je gewoon afkopen zoals andere ambtenaren. Meer weten? Check mypension.be.

Hoeveel krijg je als ambtenaar?

Hoe hoger je loon, hoe hoger het pensioenvoordeel per geregulariseerd studiejaar. Het afkopen van studiejaren is enkel zinvol zolang je het maximumpensioen niet hebt bereikt.

Zijn de studiejaren nu ‘veilig’?

Kan een nieuwe regering dit pensioenvoordeel afschaffen? Theoretisch gezien is dat mogelijk. Maar dat zou uiteraard niet eerlijk zijn tegenover al die mensen die betaald hebben. De maatregel is erg succesvol. Daarom is de pensioendienst overbevraagd en krijgen ze niet alle aanvragen zomaar verwerkt. Het kan dus maanden duren vooraleer je een voorstel zal ontvangen. Nog vragen? We helpen je graag verder!

Wie? Werner Timmermans
Beroep? Ambtenaar bij de Federale Overheidsdienst Financiën.
Leeftijd? 53 jaar
Diploma’s? Licentiaat rechten (1989) en Licentiaat Handelswetenschappen (1992)

“Toen ik hoorde dat we onze studiejaren niet meer kregen zoals vroeger, maar dat we ze konden afkopen, onderzocht ik meteen of dat voor mij voordelig zou zijn. Ik was 26 jaar toen ik afstudeerde. Daarna heb ik nog een jaar of twee in de privé gewerkt. Ik wist dus dat ik met mijn dienstjaren nooit mijn maximumpensioen zou bereiken. Ik heb meteen een afspraak gemaakt met ACV Openbare Diensten. In mijn geval bleek het voordelig te zijn als ik 2 studiejaren zou afkopen. Nu zit ik aan mijn maximumpensioen. Ik heb mijn aanvraag gedaan bij bij de federale pensioendienst, en die is ondertussen goedgekeurd.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.