Megacindy

Elke maand bedenkt onze columniste hoe ze de wereld kan veranderen. Soms slaagt ze in haar opzet, soms niet.

 

Onder de radar

Eind augustus raakte bekend dat ‘onze’ wolvin Naya vermist was met haar welpen. De welpen, ergens in april geboren, zouden stilaan een groter territorium willen verkennen maar de natuurcamera’s pikten al maanden niks meer op. Ondanks alle wilde speculaties over vergiftiging of andere creatieve wolfverdelgingsmethodes, bleven de wolvenkenners optimistisch. Wolvinnen met welpen slagen er makkelijk in om een tijdlang onder de radar te blijven. Het was dus zeker niet de bedoeling dat we met z’n allen op zoek zouden gaan. Wolven leven in een gebied van al gauw 200 vierkante kilometer, onbegonnen werk dus om een zoekactie op te zetten.

Vandaag weten we dat Naya en haar welpen ‘toevallig’ in het vizier van enkele overenthousiaste jagers zijn terechtgekomen. Tot dan was ik stiekem wel een beetje jaloers op de wolvin. Hoe fijn moet het niet zijn om af en toe een tijdje onder de radar te blijven? Om even onbereikbaar te zijn? Of toch niet? Omdat ik net als elke andere volwassene soms zowat vergroeid lijk met mijn smartphone, is zo’n idee van onbereikbaar zijn misschien wel romantisch, maar durven we het diep in ons hart toch niet aan. Stel je voor wat je allemaal zou missen!

En dan is onze collectieve FOMO vooral een luxeprobleem. Er verdwijnen ook heel wat mensen onder de radar, die dat helemaal niet willen. Denk maar aan illegale gezinnen met kinderen die in erbarmelijke omstandigheden proberen te overleven, jeugdzorgverlaters die niet meer passen in een of ander kokertje van een veel te rigide overheidsapparaat, of werkende armen verscholen achter gevels van nette rijwoningen …

Nabijheid is het antwoord, maar dat vertaalt zich nogal moeilijk in de praktijk. Zeker met een nieuwe Vlaamse regering die bij het opstellen van haar akkoord gemakshalve al die mensen onder de radar over het hoofd heeft gezien. Want ja, er is overal geld te kort dus zullen we moeten besparen. Alweer. En veel. Zouden ze niet beter die andere groep wolven viseren, die maar al te graag onder de radar blijven? De geldwolven, die van fiscale optimalisatie een heuse sport maken en aan wie wij met z’n allen allerlei cadeaus onder de vorm van premies en subsidies geven.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.