Het tijdstip

Deze maand: Brandweerschool van vzw WOBRA Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten, Zedelgem, dinsdag 10 september 2019, 10.48 u

De zes cursisten van de brandweerschool beginnen vandaag met de eerste reeks warme oefeningen - burns genoemd - in hun brevetopleiding tot brandweerman. De opleiding is hetzelfde voor professionele en vrijwillige brandweerlui. “Logisch, ze moeten later dezelfde branden blussen”, vindt instructeur Nicolas Dupuis, zelf aan de slag als brandweerman in zone 1, post Oostende. “De opleiding van 264 uur moeten ze binnen de vijf jaar afronden. Een groot verschil met toen ik mijn opleiding volgde: ik kreeg 6 maanden tijd om 90 uur opleiding te volgen.

Vandaag zijn de spuitgasten veel beter voorbereid als ze naar een brand gaan. Om de veiligheid te garanderen begeleiden we de zes cursisten met drie instructeurs. Alle theorethische en praktische kennis rond brandbestrijding die ze al mee gekregen hebben, komen samen in deze oefening.

Op het programma vandaag: een binnenbrand bestrijden in een residentiële woning. Een situatie die we simuleren in een container. Veel kan er niet fout gaan, we bereiden alles grondig voor. We starten de dag ook met een veiligheidsbriefing. Bij de eerste oefening observeren de cursisten in de container het brandverloop.

Vooraan geeft een instructeur uitleg over wat er gebeurt, een tweede instructeur checkt of de cursisten zich comfortabel blijven voelen en ik bedien de deuren om de rooklaag op zo’n 10 cm boven de hoof- den van de cursisten te houden. In 2009 startte Wobra met deze containeroefeningen of CFBT (compartment fire behaviour training), waar ik me in heb gespecialiseerd. In 2017 en 2018 volgde ik hier mijn opleiding tot CFBT-instructeur. Het is een win-win: in de brandweerschool doe ik kennis op die ik doorgeef aan het korps en aan de cursisten. En de ervaring die ik opdoe tijdens brandinterventies maakt het voor mij makkelijker om de oefeningen voor de deelnemers te vertalen naar realistische omstandigheden.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.