De militant

Deze maand: "We zijn al tevreden als we de basiszorg kunnen aanbieden."

Liene Benoit
  • Functie: Hoofdverpleegkundige gevangenis Gent
  • Leeftijd: 38 jaar
  • Woonplaats: Ternat

Liene Benoit werkt al sinds 2004 als verpleegkundige in de gevangenis van Gent. In 2010 werd ze er hoofdverpleegkundige. Ze heeft veel zien veranderen in 15 jaar tijd. “Je hoort veel over besparingen bij het bewakingspersoneel, maar in 2018 is er ook serieus geknipt in het aantal verpleegkundigen in de gevangenissen.”

Complexere problematieken, handen te kort

Momenteel zijn er in totaal 200,5 voltijdsequivalenten die basiszorg toedienen in de 35 Belgische gevangenissen. “Volgens de CPT-normen (Commissie ter Preventie van Foltering) is dat 100 man te weinig: we zouden dus met 300 moeten zijn. Je kan je dus inbeelden dat we handen te kort komen. De gevangenispopulatie is ook toegenomen met meer specifieke en complexe problematieken. Ons bijscholen lukt amper, we hebben daar weinig tijd en ruimte voor.”

Vicieuze cirkel

“We zijn al tevreden als we de basiszorg kunnen aanbieden. Vroeger konden wij veel meer ingaan op een crisis, je kon tijd maken voor een gevangene en hem of haar verder opvolgen. Nu moeten we veel sneller doorverwijzen, waardoor we ook minder voldoening uit onze job halen. Tegelijk belasten we het bewakingspersoneel extra wanneer een gevangene naar het ziekenhuis moet, bijvoorbeeld. Want ook zij hebben hun handen meer dan vol, en dat zorgt voor wrevel op de werkvloer. Op den duur zitten we in een vicieuze cirkel en loopt iedereen op de toppen van z’n tenen. Plus: we kregen er de laatste jaren ook veel administratie bij. Als we dat al eens uit handen kunnen geven!”

Open brief

“We vinden de situatie intussen onhoudbaar. Daarom besloten we een open brief te sturen naar de ministers van Justitie en  volksgezondheid, de voorzitter van de FOD Justitie, de directeur-generaal EPI (Penitentiaire Inrichtingen) en de leden van de Penitentiaire Gezondheidsraad. We willen een sterk signaal geven, dat we zo niet langer kwalitatieve zorg kunnen verlenen. Zorgverstrekkers uit de 35 Belgische gevangenissen schreven er een persoonlijke boodschap neer.”

“We hopen dat zij die over onze job beslissen hierdoor beseffen dat we echt op ons tandvlees zitten. En natuurlijk hopen we dat het uiteindelijk tot meer middelen voor extra verpleegkundigen leidt.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.