Welkom

TE PAS EN TE ONPAS weigeren politieke partijen en kopstukken het gesprek aan te gaan met hun collega’s en tegenstanders. Ze maken liever ruzie dan te luisteren naar elkaar. Met uitvergroting van elk onderling verschil. We voeren dovemansgesprekken en praten naast elkaar.

Tegenstellingen worden benadrukt en zelfs gewaardeerd. Want ze scheppen duidelijkheid en wie houdt daar nu niet van? Politieke en maatschappelijke discussies monden uit in messcherpe confrontaties. Burgers nemen het heft in eigen handen. Wij tegen zij. Strijd en actie duwen ons voort. Toch? Niet helemaal. Hoewel dit uiteraard geen pleidooi is tegen actievoeren – we zijn een vakbond, actie heeft haar doel bewezen en zit in ons DNA – verwijzen we liever eens naar datgene dat zelden de kranten haalt: overleg.

Onze collega’s en duizenden afgevaardigden op de werkvloer trekken iedere dag met de nodige dossierkennis en vastberadenheid naar de onderhandelingstafel. Voor al onze sectoren is dat nog steeds de plek waar we de grootste successen boeken. Zowel voor het individueel lid als voor de groep. Denk maar aan het meest recente conflict bij De Lijn: we zijn blijven inzetten op overleg en dialoog. Ook al werd het iedere dag moeilijker. Maar we raakten eruit en bereikten een overeenkomst.

Laten we dus wat positiever zijn en onze medemensen, politiek partijen of organisaties niet de hele tijd demoniseren. Laten we meer luisteren naar elkaars standpunten en daarmee aan de slag gaan. Want we staan vandaag voor grote sociaaleconomische en maatschappelijke uitdagingen en veranderingen. En dat op alle niveaus.

Jan Coolbrandt, voorzitter van ACV Openbare Diensten

Voor reacties kan je Jan bereiken via jan.coolbrandt@acv-csc.be

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.