Het tijdstip

Deze maand: Woluwepark, zaterdag 14 september, 13.38 uur

De voorbije zomer reden er twee zelfrijdende busjes in het Woluwepark in Brussel. Ze lijken zo uit een stripverhaal weggereden, maar achter hun schattige uiterlijk schuilt een hoogtechnologisch innerlijk. Het ging om een test van de MIVB om ervaring op te doen met deze technologie. Je kon SAM-e, want zo heet de bus, van eind juni tot eind september testen op vrijdag, zaterdag en zondag. Op lange termijn wil de MIVB de busjes ook op andere plaatsen in Brussel inzetten.

Het Woluwepark is de perfecte locatie voor deze test. Er zijn brede geasfalteerde paden, voetgangers en fietsers, maar geen auto’s. SAM-e rijdt zo’n 10 kilometer per uur en heeft 4 sensoren, waarmee hij alles en iedereen opmerkt. Sinds de herfstvakantie doet MIVB de test op bedrijfssites, waar SAM-e ook tussen autoverkeer rijdt. Als dat goed verloopt, zullen de busjes ook op school- of ziekenhuis- campussen rijden. Zo kan de MIVB ook op plekken waar normaal geen bussen komen, toch reizigers vervoeren.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.