Het gesprek

Gepensioneerde ACV-leden Tom Harding en Willy Boogaerts over onze pensioenen.

 

"We kunnen het niet zomaar laten gebeuren"

- Willy Boogaerts, gepensioneerd en lid van ACV Openbare Diensten

Ik werd 50 jaar geleden lid van het ACV, toen er nog een 45-uren werkweek was, zegt Willy Boogaerts, voorzitter van de werkgroep gepensioneerden ACV Openbare Diensten. Ondertussen hebben we veel bereikt, maar we moeten blijven strijden voor die verworven rechten. Jammer genoeg vermindert de steun voor de vakbonden. Mensen vergeten soms waar die allemaal voor gevochten hebben.

De werkgelegenheid binnen de overheid staat onder druk. Dat kunnen we niet aanvaarden. Daarom is solidariteit tussen gepensioneerden en werknemers nu meer dan ooit nodig. ACV Openbare Diensten telt 7.500 gepensioneerde leden. Die willen dat we blijven opkomen voor de rechten van actieven en gepensioneerden. De commissies van gepensioneerden bij ACV Openbare Diensten volgen alles op. Om de vier jaar stellen we een eisenpakket op. Zoals de vraag voor het behoud van de welvaartsvastheid en een vergoeding voor de hospitalisatiepremie. Elk jaar komen we samen op een nationaal evenement voor alle leden. We moeten zorgen dat we elkaar blijven kennen. Anders wordt de afstand te groot met de militanten.

Acties van het ACV ondersteunen is belangrijk, vindt Tom Harding. Ik ben nog actief in de afdeling Edegem van het ACV en houd me vooral bezig met de problematiek rond het gemeentepersoneel en de wettelijke pensioenen. Je ziet een tendens richting aanvullend pensioen via de derde pijler. Dat druist in tegen het solidariteitsprincipe. We moeten zorgen voor een betere eerste pensioenpijler, de indexering van pensioenen en lonen en de welvaartsvastheid. Als de actieve bevolking die zaken verliest, dan is dat ook zo bij de gepensioneerden. Daarom staan we zij aan zij met de werknemers om onze stem te laten horen.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.