De klant

Deze maand: Leila is klant bij Babbelonië

Wie?

Leila

Klant bij

Babbelonië, georganiseerd door de verschillende afdelingen van Vormingplus in Oost-Vlaanderen en het Agentschap Integratie en Inburgering

 

Een andere taal leren is niet makkelijk. Je moet fouten durven maken, enkel zo krijg je die nieuwe taal onder de knie. Veel praten helpt, en daarvoor kunnen nieuwkomers terecht bij praatcafé Babbelonië. Verschillende Oost­-Vlaamse steden en gemeenten organiseren dit wekelijks. Nederlands- en anderstaligen praten er tijdens gezelschapsspelletjes, met een koffie, of gewoon zomaar … over hun leven. Dianne Nuyts opent de deuren van Babbelonië in Beveren. “Ik stel elke week een thema voor om over te praten, maar dat is geen must natuurlijk. Zolang er maar gepraat wordt. De diversiteit is hier absoluut: jong, oud, alle nationaliteiten, alle religies, mensen die amper kunnen lezen en schrijven, hoogopgeleiden. Het praatcafé is geen les. Geen woordjes en vervoegingen leren, elkaar niet verbeteren. Tenzij iemand er specifiek om vraagt. De drempel om Nederlands te spreken houden we zo laag mogelijk.”

Leila is een van die nieuwkomers. Ze ontvluchtte jaren geleden de oorlog in Tsjetsjenië met haar twee dochters, die intussen afstudeerden aan de KU Leuven. “Ik heb nog altijd nachtmerries over de oorlog. Mijn dochters waren 2 en 5 jaar en ik moest met hen schuilen in de kelder. We dronken water uit de chauffage. Ik ben heel blij met ons appartementje in Beveren, maar ik mis wel een tuintje. Ik heb het altijd heel moeilijk gehad met Nederlands, maar in de twee jaar Babbelonië heb ik heel veel bijgeleerd. Iedereen is hier zo behulpzaam, de sfeer is goed, ik voel me thuis. Ik kijk er elke week naar uit, want het is echt ontspannend. Mijn dochters zeggen dat ik veranderd ben sinds ik hier kom, dat ik altijd met een glimlach thuiskom. Ik heb hier een Chinese vriendin gemaakt. We spraken vroeger enkel onze eigen taal, hebben onze eigen cultuur. Nu kunnen we allebei Nederlands en spreken we af en toe ook af. We koken zelfs samen!”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.