De militant

Deze maand: "Wie stemt voor partijen die onze werkgever willen opdoeken, tekent zijn eigen C4"

"Wie stemt voor partijen die onze werkgever willen opdoeken, tekent zijn eigen C4"

William Gebruers
  • Functie: landmeterexpert, technisch hoofddeskundige
  • Leeftijd: 59 jaar
  • Woonplaats: Uitkerke

 

Lieven Vergauwen deelde op 16 mei Het provinciaal belang uit voor het Provinciehuis in Brugge. “Nu kan men niet meer beweren dat we niet gewaarschuwd hebben.” ‘Men’ is het personeel van de provincie, de waarschuwing gaat over de plannen van de politieke partijen met de provinciebesturen.

“Met het infokrantje geven we geen direct stemadvies maar wijzen we de mensen er wel op wat de gevolgen kunnen zijn van hun stem- gedrag. Wij hebben alle democratische partijen naar hun toekomstvisie over de provincies gevraagd. Er zijn partijen die expliciet zeggendat ze de boel willen opdoeken. De Open Vld wil de provinciebesturen direct afschaffen en is daarin nog straffer dan de N-VA. Die laatste heeft het nog eufemistisch over ‘verder afbouwen’, wat in de praktijk hetzelfde betekent als afschaffen. Wie stemt voor partijen die onze werkgever willen opdoeken, tekent zijn eigen C4. Er is maar een partij, de CD&V, die beweert dat nooit te zullen doen. Maar wat betekent straks zo’n uitspraak tijdens de regeringsonder- handelingen: dan is het geven en nemen.”

5.000 jobs minder

De Vlaamse regering heeft al zwaar gesneden in het takenpakket van de provincies. Zo werden culturele en persoonsgebonden aangelegenheden overgedragen aan de Vlaamse overheid en de lokale besturen. “Het verhaal over de afbouw van de provincies werd gebracht onder de noemer ‘efficiënter bestuur’ maar dat is quatsch. Het zijn gewoon keiharde besparingen. En beweren dat het personeel overging naar een andere dienst is pertinent onwaar. Er kregen al heel wat mensen in de tussentijd hun ontslag, of ze zijn overgegaan van een openbaar dienstenstatuut naar dat van een vzw. Binnen enkele jaren doekt men die vzw’s gewoon op.

Mijn grootste ergernis is dat politieke partijen die in het openbaar zeggen dat ze de provincies willen afschaffen, eigenlijk zeggen dat zo’n 5.1 mensen hun job zullen verliezen. Ik ken geen enkele politieke partij die durft zeggen dat ze Audi Brussel of Volvo Gent sluiten. Dan is het land te klein.”

Valse beloftes

“Het is ook niet waar dat alle taken die van de provincies naar het Vlaams of gemeentelijk niveau gaan, behouden blijven. We hebben dat gezien bij de afbouw van de provinciale diensten cultuur, sport en welzijn. De mensen op het terrein, de culturele organisaties, zijn daar de dupe van. Die werking is gewoon stilgevallen. En het personeel dat wel overging naar Vlaanderen kreeg Brussel als standplaats. Veel mensen hebben beslist om niet te blijven onder die nieuwe arbeidsomstandigheden. Gelijk statuut, gelijke vergoeding waren beloofd, de praktijk was anders. Veel arbeidsvoorwaarden werden niet overgenomen en na een reorganisatie blijkt er van werkzekerheid geen sprake meer. De tweede pensioenpijler is er dankzij ons gekomen. Ik hoop dat de medewerkers voor een partij stemmen die het goed meent met de provincies.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.