De stelling

Deze maand: "Gevangenissen van de overheid zijn goedkoper dan die van de privésector"
Omschrijving
Volgens het Rekenhof is de dienstverlening in gevangenissen gebouwd door privébedrijven beter, maar is die ook goedkoper? We vroegen het aan Filip Dudal, secretaris van ACV Openbare Diensten Justitie.
“We zien dat in gebouwen uitgebaat door private partners onderhoudsproblemen heel snel worden aangepakt. En de oplevering gaat sneller.”
10 jaar zonder keuken
Tot zover het positieve verhaal. “Het argument is altijd dat privatiseringen goedkoper zijn. Dat is natuurlijk niet zo”, aldus Filip. “De overheid betaalt flink voor die snellere dienstverlening. Tegelijk zie je dat onderhoudsdossiers door de Regie der Gebouwen lang aanslepen. Dat komt natuurlijk door de zeer beperkte middelen die ze krijgt. De budgetten zijn er niet en de Regie moet altijd Europese openbare aanbestedingen uitschrijven. Als er geen 3 firma’s inschrijven dan gaat het niet door. Het gevolg? Nog meer achterstand. Zo is de keuken in de gevangenis van Brugge al meer dan 10 jaar defect. Na een herstelling pasten een aantal toestellen niet meer in de keuken. Het gevolg is dat een cateringbedrijf elke dag het eten van de gedetineerden moet brengen. De kosten zijn navenant.”
Geklasseerde voordeur
Een vergelijking maken met de recentere gevangenissen gebouwd door privéfirma’s is moeilijk. “De overheid heeft bijna uitsluitend oude gebouwen. Sommige gebouwen zijn geklasseerd als monument. Men heeft ooit de eiken deur van de gevangenis van Sint-Gillis proberen rammen. Daar mocht dus niet zomaar een andere deur in. Veel herstellingen zouden de eigen onderhoudsdiensten kunnen doen, maar er wordt niet in personeel en middelen geïnvesteerd. Er zijn al jaren geen aanwervingen of bevorderingen in de technische graden.”