De militant

Een loopje met het arbeidsreglement in woonzorgcentra

Een loopje met het arbeidsreglement in woonzorgcentra

Mieke Vromant
  • Beroep: 29 jaar militant, 38 jaar zorgkundige bij Zorgbedrijf Harelbeke
  • Leeftijd: 57 jaar
  • Woonplaats: Harelbeke

Op zondag 17 maart hielden 230 organisaties uit de zorg- en welzijnssector hun deuren open voor het publiek. Op deze Dag van de Zorg toont de sector aan het grote publiek de inzet waarmee men elke dag voor onze ouderen zorgt. Op die dag slikt het personeel even zijn frustraties in. Want dat het personeel gefrustreerd is, dat is volgens militant Mieke Vromant een understatement.

“Het aantal burn-outs en depressies in de sector neemt zienderogen toe. En er is te weinig personeel om het hoog ziekteverzuim op te vangen. De mensen die blijven werken, vallen door de hoge werkdruk op hun beurt ook weer uit: een vicieuze cirkel. Tegelijk vergroot de zorgvraag door de vergrijzing.”

Personeel haakt af

“Het groot tekort aan personeel leidt tot continue overtredingen van de arbeidsreglementen. Zo worden medewerkers om de haverklap
opgeroepen in hun vrije tijd. Het personeel is die onzekerheid beu en wil werkzekerheid. In combinatie met een gezond familiaal en sociaal leven. En er is meer: het aantal verplichte uren vorming en de verplichte 11-uurregeling, het aantal urenrust tussen avondshift en de volgende werkdag, wordt niet overal gerespecteerd. De ADV-dagen vanaf 45 jaar willen personeel langer aan het werk houden. Maar dat leidt blijkbaar niet tot extra aanwervingen. Tel daar nog de lage verloning bij op en het personeel haakt af.”

Geen openheid

“We vragen aan de overheid een bijkomende financiering voor extra personeel. De normen liggen nu te laag om bewoners een warme zorg aan te bieden. Dat frustreert. Sinds woonzorgcentra zorgbedrijven werden, weet het managementnauwelijks nog wat er zich op de werkvloer afspeelt. De dialoog met de vakbonden is verdwenen.”

“Vorig jaar bereikten we een akkoord met de regering over de financiering van de aanpassing van rusthuisbedden (ROB-bedden) naar rust- en verzorgingsbedden (RVT). Die extra middelen zijn niet naar het personeel gegaan. Met de verkiezingen in aantocht, weten we niet of onze actie van 7 februari nog effect zal hebben. We blijven hopen op meer hulp en ondersteuning van de mensen op de  werkvloer.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.