UGent en Stad Leuven vergroenen

Bij de UGent en Stad Leuven helpen de medewerkers actief mee om de klimaatdoelen te bereiken.


Van grijze parking naar groene pop-up

Steden en gemeenten zetten zich steeds meer in voor een groene en klimaatvriendelijke leefomgeving. Vooral in grote steden zoals Gent en Leuven zien we veel veranderen en staat er nog veel op til. Bij de UGent en stad Leuven helpen de medewerkers actief mee de klimaatdoelen te bereiken.


Het duurzame mobiliteitsbeleid van de UGent: “Tegen 2020 maar 35 procent van het personeel met de auto naar het werk. Parkings bouwen we om tot leuke, groene plekken.” Riet Van de Velde is afdelingshoofd Milieu bij de UGent. “Tegen 2020 willen we dat niet meer dan 35 procent van de medewerkers met de auto naar het werk komt. Vandaag is dat nog 42 procent. Een cijfer dat al een flink stuk is gedaald dankzij het circulatieplan van de stad en heel wat stimulerende maatregelen voor de duurzame weggebruiker, zoals de mogelijkheid om te douchen, voldoende fietsstallingen of een fietshersteldienst op de campus. We kiezen er ook voor om onze campussen vlot bereikbaar te maken. De UGent vraagt daarom het traject van tram 1 te verlengen tot de technologiecampus in Zwijnaarde. We willen ook dat daar een fietsbrug komt vanaf campus De Sterre. We spelen met de wandelafstand: wie zijn fiets stalt, moet op 2 minuten de campus kunnen binnenstappen. Kom je met het openbaar vervoer, dan wandel je nog maximaal 10 minuten. Daarnaast willen we een autoremmend parkeerbeleid invoeren.”

Groene pop-ups

“We experimenteren samen met de stad met de ombouw van parkings tot tijdelijke groene zones. Met bankjes, fruitbomen, bloembakken, een petanquebaan … Een leuk plekje om samen met je collega’s je middagpauze door te brengen. Bij deze pop-ups betrekken we altijd de medewerkers en de bewoners om te tonen dat het anders kan. We geven ons toekomstbeeld zo concreet vorm. Op deze positieve manier krijgen we veel collega’s mee in ons verhaal.”

Stad Leuven gaat samen met ‘Leuven 2030’ voor klimaatneutraal

David Dessers is schepen van klimaat en duurzaamheid in Leuven. Thomas Van Oppens is de Leuvense schepen van personeel. David Dessers: “Leuven wil de CO2-uitstoot tegen 2030 met 70 procent reduceren. Tegen 2050 zouden we zo goed als klimaatneutraal willen zijn. Er moet veel meer groen komen in en om de stad, dat werkt verkoelend. We willen de Dijle openleggen zodat er meer weer water door de stad stroomt. Om de klimaatdoelen beter en efficiënter te bereiken, is de vzw Leuven 2030 opgericht. Hierin zitten al een 400-tal spelers (o.m. De Lijn, UZ Leuven, KU Leuven en stad Leuven) die samenwerken om de stad zo klimaatneutraal en leefbaar mogelijk te maken.”

Ook stad Leuven betrekt haar personeel bij haar klimaatdoelen. Thomas Van Oppens: “Met een aantal gezonde en milieuvriendelijke maatregelen op de werkvloer willen we het bewustzijn bij ons personeel vergroten en hopen dat ze het ook thuis toepassen. Zo bieden we bijvoorbeeld biologische seizoensgroentepakketten aan, die we samenstellen met lokale boeren. Onze vergaderingen worden iets minder zoet want we schaffen de individueel verpakte koekjes af en bieden een regionaal stuk fruit aan. We nemen regelmatig deel aan energiezuinige acties zoals Dikketruiendag en ‘liftarme weken’. Stickers aan de lichtschakelaars stimuleren mensen om het licht uit te doen. In het hoofdgebouw kan je kraantjeswater drinken, plat of bruis. We werken eraan om dit uit te breiden naar alle locaties. Ook op mobiliteit zetten we sterk in. Stad Leuven biedt de hoogst mogelijke fietsvergoeding. Het aantal parkeerplaatsen voor medewerkers is beperkt. Wie toch met de wagen komt, moet een stukje stappen. En last but not least: we werken momenteel aan een fietsleaseplan waarbij je zelf je fiets kan laten samenstellen, aangepast aan jouw noden. Je kan dus voor een stadsfiets kiezen, maar evengoed voor een koers- of bakfiets. Op termijn willen we ook ons wagenpark helemaal elektrisch maken. We voeren een duurzaam reisbeleid in: de af te leggen afstand zal meer en meer bepalen hoe iemand zich verplaatst voor een dienstreis. Vliegreizen willen we zo veel mogelijk vermijden.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.