Het gesprek

De verkiezingsuitslag zindert nog na bij Lynn Callewaert, CD&V-schepen van Harelbeke en onder meer verantwoordelijk voor het plaatselijke zorgbedrijf.

 

"Wij kennen de mensen en hun noden"

- Lynn Callewaert, CD&V-schepen van Harelbeke 

Er zijn te weinig beschikbare zorgmedewerkers in onze sector. Als publiek zorgbedrijf proberen wij onze troeven, in vergelijking met de private sector, uit te spelen. Zo hebben we in onze woonzorgcentra meer medewerkers dan de normen opleggen. En onze dienstencentra krijgen extra ondersteuning met een programmaverantwoordelijke en een buurtzorgregisseur. Die maatregelen kosten ons geld, maar dragen wel bij tot werkbaar werk. En tevreden medewerkers zorgen voor tevreden cliënten.

Werken in de zorg vergt veel van medewerkers, zowel fysiek als mentaal. Wij proberen een goed evenwicht te vinden tussen zorgvraag, haalbaarheid voor onze medewerkers en eisen van onze organisatie. Er is bijvoorbeeld minder vraag naar plaatsen in het woonzorgcentrum voor mensen met een lagere zorgvraag. Onder andere door een goed thuiszorgaanbod. Als we meer mensen met een hoge zorgbehoefte opnemen in de woonzorgcentra, dan krijgen wij daar extra financiering voor. Toch gaan we voorzichtig om met deze evolutie, het moet voor iedereen leefbaar, werkbaar en haalbaar blijven.

Als lokaal bestuur is het onze verantwoordelijkheid om te zorgen voor een kwalitatief, toegankelijk en betaalbaar zorgaanbod. Daarom blijven wij investeren in een uitgebreid publiek aanbod. Wij kennen de mensen en hun noden, en we zorgen ervoor dat de mensen ons ook kennen door sterk aanwezig te zijn in heel wat buurten. Zo bezoekt onze ‘foodtruck’ wekelijks verschillende wijken om buurtbewoners koffie aan te bieden en aan de hand van gesprekken komen we te weten welke zorg er nodig is.

Ik merk bij de openbare besturen in West-Vlaanderen geen tendens om diensten te privatiseren. We hopen natuurlijk dat de subsidiërende overheid ons een eerlijke kans blijft geven om onze rol als publieke zorgactor op te nemen. Die rol blijft belangrijk. Neem nu de vele assistentiewoningen die via private initiatieven op de markt komen. Het gebouw is dan wel goed aangepast, maar de zorg moeten de mensen zelf regelen en dan wordt het een duur verhaal. Om die zorg beschikbaar en betaalbaar te houden, klopt men bij de publieke zorg aan. Het is dus belangrijk dat wij er ook in de toekomst nog kunnen zijn om te helpen.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.