De militant

Deze maand: "Voor sommige personeelsleden betekent de verhuizing een langere verplaatsing"

 

"Voor sommige personeelsleden betekent de verhuizing een langere verplaatsing"

 
Ignaas Lampaert
  • Functie: ACV-militant adjudant-chef dienst support vliegbasis Koksijde
  • Leeftijd: 50 jaar
  • Woonplaats: Lendelede

 

Normaal gesproken verhuizen de maritieme operaties en de dienst ‘Search & Rescue’ van de vliegbasis in Koksijde in december 2023 naar Oostende. “De militairen zijn vragende partij, maar de minister van Defensie heeft de knoop nog niet doorgehakt”, zegt Ignaas Lampaert. Opvallend is dat de nieuwe vliegbasis het met heel wat minder personeel zal doen: van zo’n 300 naar 125 personeelsleden.

De militaire overheden zijn vragende partij voor de verhuizing omdat de luchthaven van Oostende heel wat mogelijkheden biedt. Ignaas Lampaert: “Bovendien is de infrastructuur in Koksijde verouderd. Een van de problemen van Koksijde is de lage instroom aan personeelsleden.”

Verhuizen naar Oostende

“Een afslanking naar een kleine 200 personeelsleden in Koksijde was een eerste denkpiste. Maar dan bleef je zitten met het probleem van die moeilijk in te vullen functies. Door te verhuizen worden operationele diensten, zoals brandweer, wacht en verkeerstoren verzekerd door de luchthaven van Oostende. Dan kan het met minder personeel. Door de huidige pensioneringsgolf binnen Defensie, het einde van de Seaking helikopters en enkele mutaties zijn we nu al met minder dan 300. Het probleem voor ons als vakorganisatie is dat personeelsorganisatie binnen Defensie geen overlegmaterie is. Mensen worden bij het sluiten van kazernes wel zoveel mogelijk in functie van wensen en competenties omgeschoold en/of krijgen een andere standplaats toegewezen. Dat er niet veel kazernes meer overblijven in het westen van het land maakt het er niet eenvoudiger op om mensen over te plaatsen.” “Voor sommige personeelsleden zal de verhuizing een langere verplaatsing betekenen. Er woont een kleine groep in de directe omgeving van de basis. Langs de andere kant zijn er heel wat die van verder komen en dan ligt Oostende beter qua woon-werkverkeer.”

Nieuwe helikopters

In Oostende wordt een gedeelte van het vliegveld voor Defensie voorbehouden en er zou ook een volledig nieuwe infrastructuur komen. Met de nieuwe NH90 helikopters waren er na aankoop wat problemen, die zijn volgens Ignaas Lampaert van de baan. “De toestellen worden al 24 op 7 ingezet voor Search & Rescue opdrachten en straks ook voor maritieme opdrachten. Daarnaast beschikt Koksijde nog tot midden 2021 over drie Allouette III toestellen. Die gebruiken we voor maritieme opdrachten.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.