Een rookmelder van 20 euro kan je leven redden

Een betere brandpreventie kan veel slachtoffers voorkomen. Met Leef Brandveilig maakt Tim Renders Belgen bewust van brandgevaar.

In België is er weinig eenheid in de sensibiliseringscampagnes over brandveiligheid. Dat komt door de lokale samenstelling van onze brandweerkorpsen. Ook de overheid investeert te weinig in campagnes en cijfers. Zo worden er geen statistieken bijgehouden over het aantal doden door woningbranden. Pas in 2013, toen Tim Renders manueel – via persberichten en informatie van brandweerzones – het aantal doden begon te tellen, kregen we een beeld van hoe erg het gesteld is in ons land.

Het gebrek aan engagement voor preventiecampagnes bij de overheid wordt sinds 2017 ingevuld door Leef Brandveilig, een project van verschillende brandweerzones in samenwerking met vzw Oscare. Tim Renders is samen met Peter Van Rossum een van de drijvende krachten achter Leef Brandveilig: “In Vlaanderen hangt slechts in 57% van de woningen een of meerdere rook- melders. Dat is ondermaats. Bovendien zijn de meeste daarvan niet goed onderhouden of is de houdbaarheidsdatum verstreken. Gemiddeld gaan rookmelders 10 jaar mee, goedkopere varianten slechts 7. Controleer de batterijen en kies in de toekomst voor een exemplaar met een vaste batterij, dan hoef  je je daar al niet meer mee bezig te houden. Wist je trouwens dat je een rookmelder elke maand moet ontstoffen? Dat doe je best met de zachte borstel van je stofzuiger.”

"We gaan ook helemaal niet veilig om met met de nieuwe toestellen in ons huis. We laten adapters de hele dag ingeplugd en laden onze gsm’s en elektrische fietsen ’s nachts op, zonder toezicht. Ons boerenverstand is verdwenen, zo lijkt het. Met onze hulpverleningszone lieten we daarom een speciaal voorlichtingsvoertuig  maken. We creëerden met vzw Oscare de Familie Van Vlam, die je via al onze kanalen tips en tricks geeft om je woning brandveiliger te maken. We verspreiden onze informatie gratis onder de aangesloten brandweerzones.”

"Ons voorlichtingsvoertuig ziet eruit als een brandweerwagen en bevat alle informatie die we willen meegeven op locatie. Er zijn gerecupereerde objecten uit echte woningbranden, naast informatiebrochures en een spel waarbij je de Familie Van Vlam kan redden uit hun brandende huis door goede antwoorden te geven op vragen rond brandveiligheid. Die interactiviteit werkt, want de quiz wordt volop gespeeld. Met de antwoorden kunnen wij dan weer aan de slag om onze werking te verbeteren.”

Meer brandveilige tips vind je op www.leefbrandveilig.be

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.