De klant

Deze maand: Ferdinand Hex is al 70 jaar lid van ACV Openbare Diensten

Wie?

Ferdinand Hex (99)

Klant bij

ACV Openbare Diensten

Ferdinand begon al als veertienjarige te werken als hovenier op het kasteel van Schalkhoven. Na een loopbaan van 51 jaar ging hij met pensioen. Die loopbaan speelde zich vooral af bij Interelectra, indertijd de intercommunale voor elektriciteit.

Het vroegere Interelectra is nu gekend als Infrax. “Ik heb bij Interelectra veel verschillende jobs gehad. Ik ben gestart als handlanger en groeide uiteindelijk door tot eerste elektricien. In de beginperiode verdienden we tijdens de wachtdienst amper 4,5 frank per uur. Als afgevaardigde van de vakbond heb ik wel veel kunnen bereiken voor mijn collega’s, die ook bijna allen aangesloten waren bij de CCOD (nu ACV Openbare Diensten, nvdr). Eén van die verwezenlijkingen was onder andere een redelijke vergoeding voor de wachtdiensten. Uiteindelijk heb ik op heel mijn loopbaan maar één dag gestaakt, dat was om onze achterstallige vergoedingen uitbetaald te krijgen.”

“Eén van de vroeger regelmatig wederkerende taken was van huis tot huis de meterstanden gaan opnemen en tegelijkertijd  de verbruiken van afgelopen maand innen. Er waren toen regelmatig wel eens slechte betalers, waar we dan twee- tot driemaal moesten terug gaan voor dezelfde betaling! Ik heb in die periode ook veel op elektriciteitspalen moeten kruipen om huizen aan te sluiten en herstellingen op het net uit te voeren. Dikwijls was dat zonder het afschakelen van de spanning. Achteraf gezien was dat eigenlijk heel gevaarlijk, maar soms leverde dat ook grappige momenten op. Bijvoorbeeld tijdens de trouw van Grace Kelly in 1956. Wij moesten een herstelling op een paal uitvoeren, vlak naast een café waar, in die tijd, de enige tv van de hele buurt stond. Alle dames waren daar samengekomen om naar het huwelijk van Grace en Renier te kijken. Zonder te weten dat dat op tv was, schakelden wij de stroom af tijdens de plechtigheid. Onmiddellijk verhuisde de belangstelling van die dames van de tv naar de elektriciens op de paal. Daar hebben we achteraf nog dikwijls mee gelachen.”

 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.