Welkom

Het klimaatakkoord van Parijs, de COP25, de Europese Green Deal, het Vlaams klimaatakkoord en Greta Thunberg uitgeroepen als persoon van het Jaar 2019 door Time magazine.

Je kan voor of tegen zijn, maar je kan de snelle opwarming van de aarde niet ontkennen en je weet dat dit gevolgen zal hebben voor iedereen. Het is evident dat wij als vakbond ook onze stem laten horen, dat we actief deelnemen aan het debat en de acties steunen.

Wat betekent de strijd tegen de klimaatverandering voor onze samenleving, burgers en werknemers? Hoe radicaal moeten we het roer omgooien en wat zal dat kosten, ook aan jobs?

Het zijn cruciale vragen die we snel moeten beantwoorden. Sommige oplossingen zorgen voor positieve impulsen als het over jobcreatie gaat. Denk aan het openbaar vervoer dat overduidelijk een deel van de oplossing wordt, op voorwaarde dat er zwaar wordt in geïnvesteerd. De bouwsector profiteert mee van het energiezuinig maken van onze woningen. Nieuwe industrieën ontstaan en andere krijgen een belangrijke boost.

De temperatuur steeg ook bij de discussies over de drastische besparingspolitiek van de Vlaamse re­ gering. De besparingen treffen niet alleen de overheid maar ook tal van middenveldorganisaties.

Vandaag is het nog te vroeg om het effect van deze besparingen op hun werking te zien. Wat wel duidelijk is, is dat sommigen de veelzijdigheid, de diversiteit, het pluralisme en het activisme van deze organisaties niet echt kunnen pruimen. Laat ons duidelijk zijn, het middenveld – in al zijn vormen en kleuren – is onze ‘vijfde macht’, een kracht die burgers verbindt. Dat geven we niet zomaar op.

We zullen blijven streven om het verschil te maken, bij voorkeur via overleg. Maar soms is de maat vol. Het personeel van de gevangenissen laat opnieuw van zich horen. De overbevolking in onze gevangenissen houdt aan. We eisen van de volgende federale regering dat ze dit probleem eindelijk oplossen. Ook het chronisch personeelstekort blijft een heikel punt en leidt tot een toenemende verlofachterstand. Die vicieuze cirkel moeten we doorbreken.

We wensen u een warm 2020.

Jan Coolbrandt, voorzitter van ACV Openbare Diensten

Voor reacties kan je Jan bereiken via jan.coolbrandt@acv-csc.be

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.