Megacindy

Elke maand bedenkt onze columniste hoe ze de wereld kan veranderen. Soms slaagt ze in haar opzet, soms niet.

 

Nee, nee, en nog eens nee

Jill, Amélie, Lesley, Lutgarde, Ellen, Layla, Sally, Mia, Isabelle, Barbara, Julie, Eliane, Céline, Dominique, Sabrina, Nancy, Jessica, Fatima, Valentine, Elodie, Danielle. Dat zijn de namen van de 21 vrouwen die dit jaar gedood werden door geweld. Van hun partner of ex-partner, of van volslagen onbekenden. 21 doodgewone vrouwen, vaak dertigers en veertigers, leeftijdsgenoten dus. Gruwelijk dichtbij, ze kropen de voorbije weken onder mijn huid. Omdat ik mij niet kan inbeelden dat mij zoiets overkomt en tegelijk ook wel.

Want dat aartsmoeilijke nee zeggen, opkomen voor jezelf, ik heb er dagelijks last van. Zelfs op de meest banale vragen durf ik niet goed nee zeggen. Uit schuldgevoel, om de ander niet teleur te stellen, te kwetsen of in de problemen te brengen. Terwijl ik dan meestal gewoon mezelf teleurstel, of in de problemen breng.

Als ik en met mij zoveel andere vrouwen het al lastig hebben met ‘nee’ zeggen in compleet ongevaarlijke situaties, hoe durven we dan verwachten dat vrouwen die worden geconfronteerd met partnergeweld ‘nee’ zeggen? Of denken dat een simpele ‘nee’ genoeg is om je aanvaller op andere gedachten te brengen? Is het niet eerst aan de daders in de dop om ‘nee’ te leren zeggen? Nee aan die opkomende razernij, nee aan onbeteugeld narcisme, nee aan ongebreidelde lusten, nee aan jaloezie, nee aan machtsspelletjes, nee aan sadisme, nee aan … Daarom verheugt het me dat er in de nasleep van de betoging tegen geweld tegen vrouwen door politici ook naar daderbegeleiding wordt gekeken. Dat lijkt me elke eurocent waard.

Maar preventie is natuurlijk het beste medicijn. Hoe kunnen we met zijn allen vermijden dat het zo ver komt? Hoe leren we als samenleving, als ouder, als buur, als toevallige omstaander, meer ‘nee’ zeggen?

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.