Het gesprek

©Shutterstock

Het nationaal militair team van Belgische parachutisten verbrak onlangs het wereldrecord figuren maken in vrije val. We spraken met enkele teamleden.

Het nationaal militair team van Belgische parachutisten verbrak onlangs het wereldrecord in het aantal figuren maken in vrije val. De bedoeling? Binnen de 35 seconden zo veel mogelijk opgelegde figuren vormen. Cameraman Luc Van Britsom registreerde tijdens de val de bewegingen van teamgenoten David en Andy Grauwels, Dennis Praet en Jeroen Nollet.

Skydiven is een buitensport en gebonden aan het weer. Regen en lage bewolking houden ons soms aan de grond. Daarom trekken we in de winter naar de VS voor ons trainingskamp. 2020 is voor ons een belangrijk jaar want in augustus vindt het WK plaats in Rusland. De voorbereiding hiervoor is nu gestart. Tot het WK proberen we 600 à 700 sprongen te maken.

Ieder van ons kreeg de smaak op een andere manier te pakken. Enkelen van ons zijn opgegroeid op de ‘dropzone’ omdat hun ouders al uit een vliegtuig sprongen. Anderen ontdekten hun passie dankzij de militaire dienst, waar ze tijdens de zware para-opleiding ook moesten springen. Luc en Jeroen zijn van opleiding paracommando. Ons team maakt deel uit van de speciale divisie Topsport. Die bestaat uit meerdere atleten van verschillende sporten die hun discipline professioneel kunnen beoefenen met de volledige steun van Defensie. Door onze prestaties komen we regelmatig in de media en dat draagt natuurlijk bij tot een positief imago voor onze sport en voor Defensie.

We proberen de lat altijd hoger te leggen en streven naar perfectie om onze concurrenten een stap voor te blijven. Het komende WK is een nieuwe mijlpaal voor Dennis, Andy en David. Als ze winnen, zijn zij de eersten die vier wereldtitels op rij winnen. We nemen vooral deel aan burgerwedstrijden, die zijn veel technischer en het niveau ligt er hoger. Jaarlijks is er één militair wereldkampioenschap en daar zijn we ook altijd van de partij.

Wanneer we uit het vliegtuig springen, doen we dat telkens op een hoogte van 3000 meter. Dan krijgen we 35 seconden tijd om onze formaties zo snel mogelijk uit te voeren. Hierdoor kunnen we op een veilige hoogte onze valschermen openen en met beide voeten op de grond landen. We doen jaarlijks zo’n 800 sprongen. Natuurlijk zijn er risico’s, maar met de wagen rijden is gevaarlijker dan uit een vliegtuig springen.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.