De militant

Deze maand: "Het enige wat we niet willen, is dat er nog meer bespaard wordt op het personeel."

Marc Flamand
  • Functie: vrijgestelde voor ACV Openbare Diensten bij UZ Gent en voorzitter militantencomité
  • Leeftijd: 49 jaar
  • Woonplaats: Beervelde

Begin december heeft het serieus gerommeld tussen directie en vakbonden van UZ Gent. Marc Flamand werkt 24 jaar voor UZ Gent en is al bijna van in het begin militant. “Het UZ moet ruim 4,5 miljoen euro besparen. De voorbije jaren is er al genoeg bespaard op het personeel. Wij willen een oplossing waarbij het personeel nu buiten schot blijft, maar daar had het UZ geen oren naar.”

Vakbondsvoorstel naast zich neergelegd

De rechtbank gaf UZ Gent ongelijk in een loondossier, waardoor het ziekenhuis nu enorm moet besparen. “Vakbonden en directies werkten lang constructief een besparingsplan uit. Het enige wat wij niet willen, is dat er nog meer bespaard wordt op het personeel. We moesten ons de voorbije jaren steeds flexibeler opstellen. Mensen werden minder vervangen. Eerst volgde de directie ons daarin, maar begin december veranderde het directiecomité plots van koers: ze waren wél van plan om een deel van de besparingen op het personeel af te schuiven. Zo eisten ze een dag minder verlof, een korter borstvoedingsverlof, en een loon van 100 naar 60 procent voor langdurig zieken. Uiteraard hebben we hierop een negatief advies uitgebracht. Maar het directie- en het bestuurscomité legden dit  naast zich neer. Hun voorstel was te nemen of te laten, zeiden ze.”

Personeelsvriendelijker voorstel

In het voorstel van de vakbonden, bespaart het ziekenhuis meer dan twee miljoen euro met maatregelen die het personeel niet raken. “Wij stemmen in om het loon van langdurig zieken te beperken tot 60 procent, maar alleen voor wie z’n ziektedagen heeft opgebruikt. Niet voor chronisch zieke collega’s of collega’s met kanker. We stellen voor om nieuwe vaste medewerkers binnen catering en schoonmaak contractueel te laten werken. Ook willen we minder medicijnen weggooien. Met alleen al de weggegooide medicatie voor chemotherapie, kunnen we 100.000 euro uitsparen.

”De overige twee miljoen willen de bonden van de aangelegde reserve nemen. “UZ Gent zit niet in financiële moeilijkheden, in 2018 hebben we 14 miljoen euro winst gemaakt. De afspraak was altijd dat eventuele besparingen niet op de kap van het personeel zouden gebeuren en dat niet alle winst naar bakstenen zou gaan.”

Komt er een staking?

Het is de eerste keer in lange tijd dat er geen consensus is. “We hebben een stakingsaanzegging ingediend maar nog geen datum vastgelegd. We hebben nu samen besloten om tot eind januari intensief te zoeken naar een alternatief besparingsplan, waarin alle partijen zich kunnen vinden. We gaan ons niet vastpinnen op ons oorspronkelijke tegenvoorstel, alles is opnieuw bespreekbaar. We hopen dus nog altijd op een constructieve oplossing. Als dat toch niet lukt tegen eind januari, plannen we een staking.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.