Terugblik

1923

ODE AAN EUROPA. Het vuur van de grote paneuropese gedachte – momenteel op een laag pitje aan de overzijde van Het Kanaal – werd opgestookt dankzij Vlaamse wortels! Voordat we het Europese volkslied, Beethovens Ode an die Freude, vervangen door de Vlaamse Leeuw, even dit: Richard Coudenhove-Kalergi richtte in 1923 de Paneuropese Unie op en had in die tijd medestanders als Thomas Mann en Albert Einstein. Na WOII aangevuld met illustere namen als de Gaulle en Churchill. Hij zag die unie als een politieke, economische en culturele dam tegen de VS, Rusland en Azië. Zoals de huidige EU dus.

De Coudenhoves, een welgestelde Vlaamse familie, vluchtten tijdens de Franse revolutie naar Oostenrijk. De Kalergis vergaarden hun rijkdom in Kreta. Richard leerde in zijn jeugd Russisch en Hongaars van zijn vader. Die nam hem ook mee op lange wandelingen in barslecht weer, liet hem slapen op een strobed en koude douches nemen. Jammer dat Nigel Farage en Boris Johnson er toen niet bij waren, toch ook jongens die mochten studeren en waar het thuis niet aan geld ontbrak.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.