Opleiding verpleegkunde zonder loonverlies

Vorming 600 biedt werknemers uit de openbare zorgsector de kans om zonder loonverlies een opleiding te volgen. Isola volgt de opleiding verpleegkunde.

De opleiding “Vorming 600” stond gedurende een aantal jaren fel onder druk. Werkgevers waren niet altijd even opgezet met de opleiding. Ze vreesden dat personeelsleden, eens de opleiding verpleegkunde te hebben beëindigd, elders zouden gaan solliciteren. ACV Openbare Diensten heeft de werkgevers en de bevoegde ministers overtuigd om het project verder te zetten. Ook de werkgevers blijken nu meer overtuigd te zijn van de opleiding dan een paar jaar geleden. Ze zien wellicht in dat alle mogelijkheden moeten worden benut om verpleegkundigen op te leiden. Bovendien eist ACV Openbare Diensten meer opleidingen met behoud van loon in de zorg (onder andere de opleiding tot zorgkundige). Bij de betrokken ministers Peeters en De Block heeft ACV Openbare Diensten hiertoe voorstellen ingediend, waarop spijtig genoeg nog geen positieve reactie is gekomen.

Isola Hermans is 48 jaar. Ze werkt in het Gentse ziekenhuis Jan Palfijn en zit in haar derde jaar van de opleiding Verpleegkunde. “Ik heb altijd al gedroomd van een job als verpleegkundige. Het liefst op de afdeling geriatrie. Ik werk heel graag met oudere mensen. Vroeger deed ik af en toe vrijwilligerswerk in een rusthuis. Maar mijn ouders waren daar absoluut tegen.

Mijn droom om als verpleegkundige te werken is altijd in mijn hoofd blijven sluimeren. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Ik ben begonnen met een bachelor verpleegkunde. In het begin studeerde ik tijdens de week, tijdens het weekend werkte ik. Maar dat kon ik niet langer combineren met mijn gezinsleven. Na mijn eerste jaar bachelor kreeg ik een visum als zorgkundige. Daarmee kon ik aan de slag op de afdeling geriatrie in het Jan Palfijnziekenhuis.

Mijn tweede jaar heb ik afgewerkt via afstandsonderwijs. Het ziekenhuis heeft me altijd gestimuleerd en gemotiveerd om de opleiding af te maken. Ze zagen meteen dat het iets voor mij was. Nu, tijdens mijn derde jaar, werk ik hier lang genoeg om te studeren via Vorming 600. Ik blijf contact houden met het ziekenhuis: mijn afdelingshoofd belt me regelmatig om te vragen hoe het met me gaat.

Mijn droom komt eindelijk uit: ik kan mijn studies afmaken én ik ben zeker dat ik binnenkort eindelijk als verpleegkundige aan de slag kan. Ik kijk er al naar uit!”

Interesse in de opleiding?

Vorming 600 leidt je op tot verpleegkundige met behoud van je inkomen. Er zijn twee richtingen: bachelor verpleegkunde of een hogere beroepsopleiding verpleegkunde. In samenspraak met scholen kan je ook een eerder gestarte opleiding via Vorming 600 hervatten.

Er zijn wel enkele voorwaarden aan de opleiding verbonden. Zo mag je nog nooit een Vorming 600-opleiding gestart zijn, nog geen bachelor- of masterdiploma hebben en je moet ook drie jaar gewerkt hebben in een ziekenhuis of woonzorgcentrum.

Meer informatie over deze opleiding vind je op de website van het RSZ en op de website van ACV Openbare diensten onder de zoekterm Vorming 600. Wees er snel bij: inschrijven kan nog tot 6 mei.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.