De militant

Deze maand: "De overheveling is financieel nadelig"

"De overheveling is financieel nadelig"

William Gebruers
  • Functie: dienstleider Internationale Overeenkomsten, FONS
  • Leeftijd: 52 jaar
  • Woonplaats: Mechelen

De zesde staatshervorming van 2011 leidde tot de overheveling van de kinderbijslag naar de gemeenschappen. Op 1 januari 2019 is dat ook effectief gebeurd voor Vlaanderen. Door de overheveling veranderde ook het statuut van de federale ambtenaren naar een Vlaams statuut. Ook ACV-militant William Gebruers verhuisde van het federale Famifed naar het Vlaamse FONS.“Die overgang is niet vlekkeloos verlopen”, zegt Gebruers. “Voor we effectief overgeheveld werden, waren heel wat zaken onduidelijk voor ons. De voorbije jaren heb ik als militant geprobeerd die onduidelijkheden uit te klaren voor mijn collega’s door me grondig te informeren. Tot vandaag, drie maanden in het nieuwe statuut, is nog altijd niet alles geregeld. Los daarvan staan organisatorisch en logistiek heel wat zaken nog niet op punt. Het nieuwe IT-systeem zorgt voor problemen, we moeten alle nieuwe wetgeving kennen. Dat is niet eenvoudig. De Vlaamse overheid heeft (te) snel willen schakelen en hield daarbij onvoldoende rekening met de impact op ons.”

Taalpremie valt weg

De statuten zijn allesbehalve gelijkgeschakeld, en de overstap naar Vlaanderen betekent voor veel collega’s van William financieel een terugslag die tot honderden euro’s per maand kan oplopen. Gebruers heeft het meest kritiek op het wegvallen van de taalpremie: “Enkel wie naar Vlaanderen overgeheveld wordt verliest die. We kregen de keuze: je kan voor de Vlaamse Gemeenschap werken, of voor de Brusselse of de Waalse. Wie voor Brussel of Wallonië koos, kan wel nog rekenen op die taalpremie. Dat gaat er bij ons moeilijk in, zeker omdat we nog steeds regelmatig Frans spreken. We hebben er altijd een punt van gemaakt dat de overheveling niet onze keuze was. We zouden er financieel eigenlijk niet slechter mogen uitkomen. Dat werd ons ook beloofd.”

Beter arbeidsreglement

Als militant kon William wel mee het verschil maken bij de totstandkoming van het nieuwe arbeidsreglement. “Daar hebben we heel wat kunnen doen voor onze collega’s. Aan het einde van de rit sleepten we er een verbeterd arbeidsreglement uit. Dat neemt niet weg dat er veel boven onze hoofden is beslist en dat er al veel collega’s hebben afgehaakt, waardoor we nu ook nog met een tekort aan ambtenaren zitten. De Vlaamse Gemeenschap wilde te veel en te snel zelf alles regelen. Terwijl onze ervaring en knowhow wellicht tot een beter systeem van kinderbijslag hadden geleid.”

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.