Het tijdstip

Deze maand: 14.05 u, Zomergem

Het is een hete woensdag in juli. De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober lijken nog ver weg. Maar niet voor Katleen De Muynck, gemeentelijk coördinator van Zomergem. Zij is al volop bezig met de voorbereidingen. 

We treffen haar in de sporthal 'Den Boer', één van de 4 stemlocaties van Zomergem. Daarnaast is er ook een stemlocatie voorzien in Oostwinkel, Ronsele en Beke. Aangezien Zomergem, Waarschoot en Lovendegem vanaf 1 januari 2019 fuseren zal er voor de komende gemeenteraadsverkiezingen één stemformulier worden opgesteld voor Lievegem, de nieuwe naam van de fusiegemeente.

"We stemmen volledig elektronisch. Daar komt heel wat bij kijken. We zijn reeds in het voorjaar gestart met de voorbereidingen: beschikbaarheid en toegankelijkheid van de locaties nagaan, indeling stembureaus, voorbereidende werken met het oog op de opmaak van de kiezerslijst, testen van de kiescomputers, inschrijving niet-Belgen op de kiezerslijst, opmaak lijsten potentiële voorzitters en bijzitters van de verschillende stembureaus, overleg met de verschillende betrokken gemeentelijke diensten en de fusiegemeenten ... Zodra de kandidatenlijsten ingediend zijn, richten we ons volledig op 14 oktober 2018. In de sporthal komen er 6 stembureaus met elk 5 stemcomputers. De volledige zaal wordt omgebouwd op één dag. Aan de organisatie van de verkiezingen werken heel wat mensen samen. Dat gaat van de technische dienst, de communicatiedienst tot systeembeheerder (ICT), het administratief personeel, poetsdienst en politiedienst. Alles samen zo'n 30-tal medewerkers.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.