De militant

De militant op lokaal niveau

De militant op lokaal niveau

Jean-Paul Mares
  • Leeftijd: 58 jaar
  • Woonplaats: Slijpe Middelkerke
  • Beroep: Grafisch vormgever gemeente Middelkerke

Jean-Paul Mares zag gedurende 30 jaar als ACV-militant al een aantal gemeentebesturen in Middelkerke voorbijkomen. Sinds enkele jaren bemerkt hij een veranderende houding ten opzichte van de vakbond.

“Als je voor de vakbond werkt, ben je niet de meest geliefde persoon. Ik ben er zeker van dat mijn loopbaan er anders had uitgezien als ik geen militant was geweest. In het begin werd ik getest op mijn kennis van rechten en plichten. Door bijvoorbeeld te zeggen dat ik mijn werkplek niet mocht verlaten. Of dat ik maar 5 dagen vakbondsverlof mocht nemen. Nu heb ik de indruk dat men ondertussen wel weet waarmee ik bezig ben en waarvoor ik sta.”

“Bij elk nieuw bestuur, heb ik het gevoel dat ik opnieuw moet beginnen. Dan zit ik weer met een andere gesprekspartner aan tafel en moet ik aftasten hoe vakbondsgezind die is en wat mijn onderhandelingsmarge is. Of het al dan niet klikt, heeft meer te maken met de persoon die ik tegenover me heb, dan met zijn of haar politieke kleur.”

Juiste partijkaart

Toch is en blijft een gemeentebestuur een politiek orgaan. “Niemand moet onder stoelen of banken steken dat je met de juiste partijkaart vlotter voor een bevordering of voor jobmobiliteit in aanmerking komt. Zelf  heb ik zo al wat aan mijn neus voorbij zien gaan. Als ik niet bij de vakbond was, dan had ik aan het eind van de maand waarschijnlijk wel wat meer op mijn loonstrookje gezien.”

Jean-Paul kaart nog een opmerkelijk verschijnsel aan. “In het laatste jaar voor de verkiezingen zie  je plots dat het organigram wordt herbekeken en een aantal gaten in het personeelsbestand opeens worden opgevuld. En vervolgens kondigt men in het eerste nieuwe jaar van het bestuur een personeelsstop aan. Die nieuwe jobs komen er uiteindelijk wel via een examen, dus via legale weg. Maar als het geen vergelijkende examens zijn dan is de keuze van de kandidaat toch in handen van een beperkt aantal personen. Als de kandidaat dan de juiste partijkaart blijkt te hebben, is dat voor mij geen toeval.”

Flitspaal

“Collega’s kloppen vooral bij mij aan in verband met verlofdagen, prikklokuren die niet juist zijn of de regeling voor weekendwerk.” Jean-Paul krijgt ook regelmatig de vraag wat de vakbond vandaag nog kan doen. “Mijn standaardantwoord luidt dan dat de vakbond is
zoals een flitspaal bij verkeerslichten. Als alles goed gaat is die zinloos, maar omdat nu eenmaal niet alles loopt zoals zou moeten, verdient die zichzelf wel terug. Het is wel zo dat we vroeger meer gewicht in de schaal konden leggen en dat de rol van de vakbond  de laatste jaren eerder beperkt blijft tot schade beperken. Nu worden we enkel nog geconfronteerd met het schrappen van voordelen voor het personeel terwijl we vroeger juist meer voordelen wisten te verkrijgen. Maar als er niemand op de rem zou staan, dan zou het nog veel erger zijn. Militanten op de werkvloer zijn noodzakelijk. Op professioneel vlak was het geen meerwaarde voor mij maar op menselijk vlak geeft het mij des te meer voldoening.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.