Terugblik

naar 15-11

KONINGSDAG, HOE ZAT DAT OOK ALWEER? Vraag een willekeurig iemand op straat wanneer Koningsdag gevierd wordt en de nietsvermoedende passant zal hoogstens de schouders ophalen en snel doorstappen. We gaan dus niet de straat op, maar raadplegen the good old internet. En dat weet ons glashelder uit de doeken te doen dat Koningsdag onder Leopold I werd gevierd op de verjaardag van zijn eedaflegging. Op 21 juli dus, zoals u wellicht wel weet. Dat is – voor het gemak – nu onze Nationale feestdag. Om zeker te zijn dat niemand hem zou vergeten, werd de man ook nog eens nationaal gefêteerd op zijn geboortedag, 16 december. Leopold II was het daar blijkbaar niet mee eens en vond dat zijn naamdag op 15 november meer geschikt was als Koningsdag. De naamdag van Albert I viel natuurlijk op een

andere datum: 26 november. Helaas sloeg op uitgerekend die dag in 1912 het noodlot toe: zijn moeder overleed. Dat is uiteraard geen reden om de bloemetjes buiten te zetten.

Gelukkig bleek 15 november nog altijd vrij te zijn. Maar omdat die vervelende Wereldoorlog roet in het eten gooide (11 november ligt namelijk akelig dichtbij 15 november), stelde ene Kardinaal Mercier (waarvoor dank) voor de Zalige Albert de Grote als Belgische heilige aan te nemen en wel op 24 november. En laat die dag nu volgens de Romeinse heiligenkalender toch wel weer vallen op 15 november zeker! 15 november is toevallig ook de naamdag van Leopold, mooi meegenomen. Dat vond ook koning Boudewijn die in 1951 bevestigde om Koningsdag op deze dag te behouden. Voorlopig houden we het dus hierbij.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.