Terugblik

naar 1908

EEN NEDERLANDSE STUDIE zegt dat 30% van alle betogingen politieke gevolgen heeft. Helaas weet je van tevoren nooit of jouw betoging bij die 30% zal horen. Om iets te bereiken moet je dus op straat blijven komen. Dat hadden de Britse Suffragettes goed begrepen. Na jaren van individuele acties voor vrouwenstem­recht bracht Women’s Sunday op 21 juni 1908 maar liefst 750.000 mensen naar Hyde Park. Het stemrecht is er gekomen. Een massa­demonstratie van arbeidsters op Internationale Vrouwendag in Sint-Petersbrug vormde de directe aanleiding voor de Russische revolutie in 1917. De volgende dag brak een algemene staking uit, drie dagen later trad de tsaar af.

Vlaanderen liep in die tijd nog massaal uit voor de vele Mariaprocessies. Dat bracht de Antwerpse schepen Frans Van Kuyck in 1913 op het idee om Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart op 15 augustus tot Moederdag uit te roepen. Want volgens hem werd de sociale orde in die tijd grondig verstoord door de ingrijpende modernisering. Het cultiveren van de rol van de moeder in de familie was hierop het antwoord.

111 KB

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.