De militant

"Wie komt er op voor de vrijwilliger"

Dries Covent
  • Beroeps- en vrijwillige brandweerman
  • 36 jaar
  • Zottegem

Dries Covent is sinds 2002 lid van de vrijwillige brandweer in Zottegem. Het blussen zit hem in het bloed want zijn vader was hier ook brandweerman. “En omdat je van je hobby maar beter je beroep kunt maken, werd ik in 2006 ook beroepsbrandweerman in de Hulpverleningszone Centrum.”

Meer plichten dan rechten

Dries is namens ACV militant in de zone Vlaamse Ardennen. “In deze zone zijn er 10 beroepskrachten en ongeveer 450 vrijwilligers aan de slag. Door de hervormingen in onze sector krijgen sergeant-vrijwilligers nu een vergoeding van 15,56 euro per uur. Maar in ruil daarvoor wordt er te veel van hen verwacht. Ze hebben meer plichten dan rechten. Ten eerste worden zij enkel volledig vergoed voor interventies en oefeningen. Voor hun opleidingen wordt de verplaatsingstijd niet meer vergoed. Terwijl ze wel 2 jaar lang opleidingen moeten volgen. Die vinden plaats in het weekend, vaak ook op zondag. Omdat vrijwilligers meestal ook een vaste job hebben, komt hierdoor hun privéleven zwaar onder druk te staan. Bovendien moet men in bepaalde zones vaak tot 6 maanden na de opleiding wachten om vergoed te worden. Dat noem ik profiteren van de goedheid
van de vrijwilligers.”

Dictatoriaal

“Het probleem is dat zij in bepaalde zones afhankelijk zijn van de geldende hiërarchie binnen het lokale bestuur. Het is doen wat er gezegd wordt of vertrekken. Ik ga op een constructieve manier tegen die dictatoriale trekjes in. Maar er zou op zijn minst meer luisterbereidheid voor hun grieven moeten zijn. Tijdens infomomenten heb ik niet de indruk dat men luistert naar de essentiële zaken die vrijwilligers aankaarten: die worden op de lange baan geschoven. De mensen hebben de indruk dat de infomomenten er eerder zijn om de gemoederen te sussen. Voor de hervormingen ging het er vaak familiaal aan toe, bij problemen thuis werd er begrip getoond. Nu niet, met als gevolg dat men gedemotiveerd raakt. Er zijn er al veel vertrokken en er zullen er nog volgen. De nieuwelingen die mondjesmaat komen, beseffen amper wat hen te wachten staat.”

“Ik heb soms heimwee naar het vroegere systeem. Toen waren er minder regels en zetten we ons met hart en ziel in. De schaalvergroting door de zonevorming heeft daar geen goed aan gedaan.”

ZIT JIJ MET EEN PROBLEEM DAT JE WILT AANKAARTEN? LAAT HET ONS WETEN VIA NT@ACV-CSC.BE

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.