Welkom

Welkom

Elke maand beantwoordt Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten, drie relevante vragen.

"Om langer werken mogelijk te maken, moet men ook de arbeidsvoorwaarden aanpassen. Dat is helemaal niet gebeurd."

         - Luc Hamelinck, voorzitter van ACV Openbare Diensten        

Jullie peilen naar de tevredenheid van het per­soneel in lokale besturen. Waarom? In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen willen we een zo volledig moge­lijk beeld krijgen van hoe personeelsleden in lokale besturen hun werksituatie inschatten. Met die elementen kloppen we aan bij lokale politici, om hen kleur te laten bekennen en zich te engageren voor een aanpak na de verkiezingen. Zo willen we het personeelsbeleid beïnvloeden.

Hoe is het gesteld met het dossier over zware beroepen? Sinds begin dit jaar blokkeert de politiek het dos­sier van de zware beroepen. N-VA heeft een reeks onmogelijke eisen op tafel gelegd die erop neerkwamen dat een erken­ning als zwaar beroep geen voordeel zou opleveren. Zelfs de minister van pensioenen vond dat onverdedigbaar. Omdat het vooruit moet gaan, is het nodig dat de regering spoedig groen licht geeft om de finale onderhandelingen met de vakbonden voor de openbare sector op te starten over de regeling en de lijst van de zware beroepen. Er is echter nog een lange weg te gaan.

Iemand kwam ooit op het idee dat we allemaal langer moeten werken. Verdient deze persoon een standbeeld of volstaat een kistje overrijpe tomaten? Dat wordt dan zeker een standbeeld van gemiste kansen en foute maatregelen. De afgelopen tien jaar werd de hele pensioenkwestie verkeerd aangepakt. De huidige regering somde zelfs gewoon haar lijstje van te nemen maatregelen op in het regeerakkoord. Zonder zich echt af te vragen wat de gevolgen zijn. Daarom zullen pensioendiscussies het debat blijven beheer­sen. Om langer werken mogelijk te maken, moet men ook de arbeidsvoorwaarden aan­passen. Dat is helemaal niet gebeurd. Met als gevolg dat mensen meer langdurig ziek uitvallen of een burn-out krijgen.

Voor reacties kan je Luc bereiken via luc.hamelinck@acv-csc.be.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.