Het tijdstip

Deze maand: 10u30, Agentschap Wegen & Verkeer in Sint-Niklaas

Bart Dufour werkt al 21 jaar ILvA, het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu in de regio van Aalst. De eerste tien jaar van zijn loopbaan haalde hij papier, glas en karton op. Nu doet hij enkel nog GFT. "De ronde met papier en glas is het zwaarst, dus vanaf een bepaalde leeftijd wordt dat heel lastig. GFT is in de winter iets rustiger en minder belastend, omdat mensen minder tuinafval hebben." Barts ronde begint elke dag om 6 uur en eindigt om 16 uur, vier dagen per week. We werken 9 uur en 30 minuten per dag, maar in principe zit ons werk er pas op als de ronde afgelopen is. In de zomer kan het al eens uitlopen tot 19 u. Dat zijn lange dagen." 

Het is een job die volgens Bart vaak onderschat wordt. "Als afgevaardigde bij ACV Openbare Diensten volg ik de onderhandelingen op nationaal vlak en bezorg ik de nodige info op de werkvloer. De juiste argumenten zijn belangrijk om de politiek te kunnen overtuigen van het zware beroep. Dat blijft een belangrijk strijdpunt, want zeker in de winter kan onze job enorm belastend zijn. De gevoelstemperatuur op koude dagen is -7°C als je achteraan de vrachtwagen hangt. Dat van 6 uur 's ochtends tot soms 18 uur. Ik zie het niet veel mensen 40 jaar of langer doen." Toch zijn er ook al hee lwat verbeteringen doorgevoerd. "De nieuwe vrachtwagens die we sinds oktober gebruiken bieden meer veiligheid. En dat is nodig. Zo ben ik al eens aangereden door een motor en aangevallen door een hond."

128 KB

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.