De militant

"Er zijn veel zorgen rond jeugdzorg"

Brecht Baselet
  • Opvoeder Gemeenschapsinstelling De Markt
  • 32 jaar
  • Eksel

Een jeugdrechter kan een jongere in een gemeenschapsinstelling plaatsen, bijvoorbeeld als die in een zwaar problematische opvoedingssituatie verkeert of een als misdrijf omschreven feit pleegde. De Bijzondere Jeugdzorg doet in Vlaanderen een beroep op drie gemeenschapsinstellingen: De Kempen in Mol, De Zande in Ruiselede en De Grubbe in Everberg. Brecht Baselet is opvoeder in GI De Kempen waar onlangs voor 24 uur het werk werd neergelegd.

Vanwaar de onvrede? “In januari stuurden we vanuit de vakbonden een brief naar minister Jo Vandeurzen om aan de alarmbel te trekken. We onderbraken vervolgens twee uur het werk en kregen een gesprek met het hoofdbestuur. Helaas zonder oplossing. We protesteren tegen de hoge werkdruk, het tekort aan personeel, de wachtlijsten voor de jongeren, een gebrek aan opvolging voor zij die meerderjarig worden en het uitblijven van een samenwerkingsakkoord met psychiatrische instellingen.”

Een hele lijst‚ kan de minister jullie tegemoetkomen? “Minister Vandeurzen heeft enkele maatregelen doorgevoerd. Zo werden vorig jaar 18 extra personeelsleden aangeworven, voor alle instellingen samen. Maar het structurele probleem wordt niet opgelost. Er is een gebrek aan samenwerking met psychiatrische instellingen en aan betere uitstroommogelijkheden voor de jongeren. Wij krijgen vaak jongeren met psychische problemen, die agressief kunnen zijn. Die kunnen bijgevolg een hele leefgroep en campus op stelten zetten. Vooral voor hen vragen wij meer uitstroomplaatsen omdat wij niet de psychiatrische hulp kunnen bieden die zij nodig hebben. Die zijn beloofd: dit en volgend jaar worden 30 plaatsen gecreëerd. Maar we vrezen dat die onvoldoende zullen zijn, ze zullen snel vollopen. Er zijn helaas te veel jongeren die voor dit type hulpverlening in aanmerking komen.”

Wat met de andere eisen? “We hebben niet voldoende mensen om aan het pedagogisch eisenpakket te kunnen voldoen. Er moeten daarvoor speciale functies worden ingevuld. Vandeurzen trekt 300.000 euro uit waarmee we 5 tot 6 extra mensen kunnen aannemen. De vraag is: krijgen we dat bedrag ook in 2019? Of was het slechts een doekje voor het bloeden? Door een grote personeelsuitval zitten we in Mol al sinds 2017 met een ernstig personeelstekort. Het is dramatisch, in de hele sector is dat het geval. Niemand hakt knopen door omdat er voortdurend geschermd wordt met het feit dat er in 2019/2020 een nieuw decreet jeugdrecht komt. Dat zou alles opnieuw doen veranderen, met een aangepaste jeugdwet. Tot die tijd komen er geen extra middelen. Wat overblijft is onzekerheid. Want wat gaat er effectief op het veld gebeuren en wat wordt onze rol?”

ZIT JIJ MET EEN PROBLEEM DAT JE WILT AANKAARTEN? LAAT HET ONS WETEN VIA NT@ACV-CSC.BE

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.