Vakantiejobs bij de overheid

Waarom kiezen voor een job in de openbare sector?

Elk jaar gaan er zo’n half miljoen jobstudenten aan de slag in ons land. Ook de overheid schakelt studenten in om de dienstverlening tijdens de schoolvakanties te blijven garanderen. Hanne en Arne zijn er maar wat blij mee.

Vanaf 1 januari 2017 mogen studenten jaarlijks 475 uren studentenarbeid uitvoeren in de plaats van 50 dagen. Dat betekent voor veel jongeren een welkome aanvulling op hun vaak krappe budget. Hanne De Vos is eerstejaars student Taal- en Letterkunde aan UGent. “Nog even want volgend jaar ga ik logopedie studeren aan HoGent. Deze zomervakantie werk ik, net als vorig jaar, bij de gemeente Laarne. Ik houd daar letterlijk grote kuis in de gemeentelijke basisscholen in Kalken en Laarne. De ouders van mijn lief werken allebei bij de gemeente en maakten mij op die job attent. Ik heb dan een inschrijfformulier ingevuld, ben op gesprek gegaan en vervolgens besliste het gemeentebestuur over mijn kandidatuur. Of ik dat een rare aanpak vind? Nee, in het verleden moest ik bij Colruyt ook op gesprek en kreeg ik vooraf een interne opleiding. Ik verdien nu wel 300 euro netto meer. Dat is goed betaald, maar niet doorvertellen hé!”

Via mijn ouders

Arne Declercq zit in het vijfde jaar TSO-houtbewerking van het Don Bosco-instituut in Gent. Hij kijkt uit naar zijn allereerste job. “Ik ga vakantiewerk doen bij het AZ Jan Palfijn in Gent. Mijn ma had verteld dat ze mensen zochten en ik had die oproep ook al op Facebook zien passeren. Toen bleek dat kinderen van personeelsleden voorrang kregen bij de sollicitaties, aarzelde ik geen moment. Ik zal de hele maand juli werken, wat ik ga verdienen weet ik eigenlijk nog niet. Ik ga er ofwel het beddengoed op de kamers verschonen, ofwel vuilniszakken ophalen.”

Veel lokale overheden blijken bij de aanwerving van jobstudenten, net als de meeste bedrijven in de privésector, voorrang te geven aan de kinderen van hun medewerkers. Dat stuit soms op verzet. Reden voor toenmalig minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois om in 2006 deze voorrangsregels af te schaffen bij de Vlaamse overheidsdiensten.

Minimumleeftijd

Aan de stad Gent worden er een 100 tal jobstudenten ingezet in diverse stadsdiensten, zoals de Jeugddienst, Groendienst en Dienst kinderopvang. Aan de stad Gent moet je minimum 18 jaar zijn, studenten die ingezet worden op de jeugddienst mogen al vanaf hun 17e aan de slag. Elke overheid bepaalt zelf de minimumleeftijd. Bij de Vlaamse overheid moet je minstens 16 jaar oud zijn, of 15 jaar als je de eerste 2 studiejaren van het middelbaar onderwijs gevolgd hebt. De Vlaamse overheid biedt tal van boeiende en leerrijke functies aan op verschillende locaties. Er is keuze tussen administratieve, technische, onthaal en uitvoerende functies. Op vlaanderen.be lees je hoe je je kandidaat stelt en vind je meer informatie over de arbeidsvoorwaarden. Ook bij verschillende federale dien- sten kan je solliciteren voor een studentenjob of voor een stage. Sommige diensten stellen zich voor via een bedrijfsfiche op de website van Selor. Op de fiches van deze organisaties vind je de contactpersoon bij wie je kan informeren voor je aanvraag.

Hoeveel uren heb ik nog?

Wil je weten hoeveel uren studentenarbeid je nog kunt doen tegen verminderde sociale bijdragen? Surf dan naar de website van Student@work. Daar kan je een attest maken voor je werkgever waarmee je hem kan tonen hoeveel uren hij je nog in dienst mag nemen zonder 475 uur te overschrijden. Student@work geeft je ook een overzicht van alle studentenjobs die je hebt uitgevoerd én die waarvoor je een studentenovereenkomst hebt

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.