De stelling

©Shutterstock

Deze maand: "Als student of schoolverlater is aansluiten bij een vakbond nuttig"

Omschrijving

Natuurlijk vindt Samuel Bootsman dat je best zo vroeg mogelijk lid moet worden. Hij werkt immers voor ACV Jongeren … “Afgezien daarvan: het is nu eenmaal beter om je al vroeg aan te sluiten bij een vakbond. Je hoort bij sommige leden wel eens de verzuch­ting: ‘Ik ben al zo lang lid en ik heb ze nog nooit nodig gehad, dat is toch zonde van het geld!’ Dat is het dus niet. In zekere zin kan je een lidmaat­schap vergelijken met een brandver­zekering. Die hoop je nooit nodig te hebben, maar als het brandt, ben je toch blij dat je verzekerd bent.”

42.000 Enter-leden

“Naast het persoonlijk nut van een lidmaatschap, zijn er ook collectieve en ideologische redenen om lid te worden: hoe meer leden, hoe sterker we staan en hoe kleiner de kans op problemen. Om de stap naar de vak­bond te vergemakkelijken, is er voor studenten het gratis ENTER-lidmaat­schap. Zo hebben we bijna 42.000 le­den. Het eerste jaar nadat je begint te werken geldt het GO-lidmaatschap, je betaalt dan €10 per maand. Studenten (maar ook ouders, délégués…) kunnen ook terecht bij een nieuw initiatief: ISA*, de Infolijn Studentenarbeid. Je kunt mailen, chatten of telefoneren over studentenarbeid, afstuderen en alles wat daar bij komt kijken.”

Misbruik tijdelijke contracten

“Om verschillende redenen is een vakbond voor studenten en schoolverlaters ook erg nuttig. De meerder­heid van de studenten zit met vragen over studentenarbeid en de rechten die je dan hebt. De meesten kennen die niet want dat leer je niet op school. Wanneer je afstudeert, komt er nog meer op je af: de zoektocht naar werk, eventuele werkloosheid, nieuwe le­vensfasen waarin je terechtkomt. Een vakbond kan daarbij steun bieden: helpen bij al dat papierwerk of bij het solliciteren, je loopbaan begeleiden en je wijzen op je rechten en plichten. Steeds meer jongeren belanden ook in tijdelijke contracten en daar wordt regelmatig misbruik van gemaakt. Wij kunnen adviseren en als het noodza­kelijk is, juridische hulp bieden, des­noods tot in de rechtbank aan toe.”

*ISA is bereikbaar via 02 244 35 00, www.chatmetisa.be, isa@acv-csc.be en facebook: isainfolijnstudentenarbeid.

Conclusie

Vroeg aansluiten bij een vakbond heeft veel voordelen. ACV adviseert en biedt juridische bijstand. Registreer je daarom als ACV-Enter lid, het gratis ACV lidmaatschap voor studen­ten en schoolverlaters. 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.