De militant

"Jongeren moeten de kans krijgen om hun dromen waar te maken"

Sven De Guise
  • Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost
  • 34 jaar
  • Gelrode

'ACV Openbare Diensten zet graag in op jonge militanten’, lezen we op de website. Of dat daadwerkelijk zo is, vragen we aan militant Sven De Guise. “Het was een beetje zoeken, maar ondertussen hebben jongeren hier hun plek kunnen veroveren. Zoals in alle grote organisaties is het gros van de militanten al wat ouder. Jongeren moeten we daarom aan boord houden: zij zijn de toekomst. Op de werkvloer maar ook binnen de vakbond. Maar dat wil niet zeggen dat we een aparte vakbond voor hen vormen. De problemen van jongeren zijn vaak dezelfde als die van oudere werknemers.”

Waarom dan een aparte afdeling? “Het is een goede plek om jongeren met elkaar in contact te brengen en hen de kans te bieden een ruimer netwerk uit te bouwen. Zo kunnen ze meer gaan betekenen voor de vakbond. Anderzijds zijn er veel thema’s die we met de blik van jongeren bekijken. Zoals nu met de discussie rond de pensioenen: die maatregelen treffen ook de jongeren van nu, want ze hebben een grote impact op lange termijn.”

Zijn er specifieke problemen bij jongeren? “Het is voor jongeren moeilijker om een goede work-life balans te vinden. Gezonde loopbanen zijn daarom belangrijk, met investeringen in voldoende vorming en opleiding. In het begin van de loopbaan is alles voor jongeren een zoektocht door de opeenvolging van veel nieuwe levensfases: een loopbaan uitbouwen, een gezin starten, een huis kopen … Daar hebben we oog voor, we willen dat jonge mensen de kans krijgen hun dromen waar te maken. Daarom blijven we maatregelen beschermen die een gezonde work-life balans mogelijk maken: loopbaanonderbreking en tijdskrediet, ouderschapsverlof, een volwaardig loon ... Jonge militanten kunnen daar een grote rol spelen. Onder meer als aanspreekpunt voor collega’s, door deel te nemen aan onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden en gezonde en veilige werkplekken. We hebben de jongeren wel degelijk nodig.”

ZIT JIJ MET EEN PROBLEEM DAT JE WILT AANKAARTEN? LAAT HET ONS WETEN VIA NT@ACV-CSC.BE

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.